Więcej o winach rózowych
Różowy kolor pojawia się, gdy skórki czerwonych winogron dotykają wina tylko przez krótki czas. Tam, gdzie niektóre wina czerwone fermentują tygodniami na skórkach z czerwonych winogron, wina różowe są zabarwione na czerwono tylko przez kilka godzin. Winiarz ma pełną kontrolę nad kolorem wina i usuwa czerwone skórki winogron (źródło czerwonego pigmentu), gdy wino osiągnie idealny kolor. Do produkcji wina różowego można użyć prawie każdego czerwonego szczepu (od Cabernet Sauvignon do Syrah), jednak istnieje kilka popularnych stylów i winogron, które są preferowane do produkcji wina różowego.
Smak wina różowego
Głównymi smakami wina różowego są czerwone owoce, kwiaty, cytrusy i melon, z przyjemnym chrupiącym zielonym posmakiem podobnym do selera lub rabarbaru. Oczywiście, w zależności od rodzaju winogron, z których zrobione jest wino różowe, będzie znacznie różnić się smakiem. Na przykład włoskie Aglianico rosé-rosé o głębokiej barwie nazywane jest we Włoszech „Rosato”, - będzie oferować smak wiśni i skórki pomarańczowej, a blady kolor Grenache rosé z Prowansji we Francji będzie smakował melon spadziowy, cytryna i seler .
Jak powstaje wino różowe
Metoda maceracji
Metoda maceracji polega na pozostawieniu czerwonych winogron do odpoczynku lub maceracji w soku przez pewien czas, a następnie cała partia soku jest przetwarzana na wino różowe. Metoda maceracji jest prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnionym rodzajem wina różowego, jakie widzimy, i jest stosowana w regionach takich jak Prowansja i Langwedocja-Roussillon we Francji, gdzie wino różowe jest tak samo ważne jak wino czerwone lub białe.
Metoda Saignée
polega na tym, że podczas pierwszych kilku godzin robienia czerwonego wina część soku jest spuszczana i umieszczana w nowej kadzi w celu wytworzenia różu. Ta metoda jest bardzo powszechna w regionach winiarskich, które wytwarzają doskonałe wina czerwone, takie jak Napa i Sonoma. W celu wykrwawienia soku z soku uzyskuje się nie tylko piękny róż, ale także koncentruje intensywność czerwonych win. Wina Saignée są dość rzadkie ze względu na metodę produkcji i często stanowią tylko około 10% lub mniej produkcji winnicy.
Metoda mieszania
Metoda blendowania polega na dodaniu niewielkiej ilości czerwonego wina do kadzi z białym winem, aby uzyskać różowe wino. Nie potrzeba dużo czerwonego wina, aby zabarwić białe wino na różowo, więc zazwyczaj te wina będą miały do 5% dodanego czerwonego wina. Ta metoda jest bardzo rzadka w przypadku win różowych niegazowanych, ale zdarza się znacznie częściej w regionach win musujących, takich jak Szampan. Przykładem bardzo dobrego wina wykonanego tą techniką jest różowy szampan Ruinart, który jest głównie Chardonnay z domieszką czerwonego Pinot Noir.