Twój koszyk jest pusty

Previous Next

wyszukiwanie zaawansowane +

-

Blog winiarski

Do baru w lobby luksusowego londyńskiego hotelu Ritz podchodzi dwóch dżentelmenów we frakach.
- „Poproszę dwa kieliszki szampana Grande Cuvée” – przekazał prośbę barmanowi pierwszy.
Nieco zmieszany barman po chwili odpowiada:

- „Niestety Sir, w tej chwili nie mamy Kruga, ale za to mogę zaproponować Szanownym Panom wiele innych zacnych szampanów z naszej piwniczki”
I tu barman żywiołowo wymienia całą gamę posiadanych pod ręką Prestige Cuvée. Dżentelmeni ze spokojem pozwalają dokończyć wywód, po czym z wyrazem rozczarowania w głosie, rzucają do barmana:
- „W takim razie poprosimy szkocką bez lodu”.

Ta anegdota powtarzana jest wśród wyznawców Kruga od lat. Nie wiadomo czy jest prawdziwa, wiadomo za to, że słowo wyznawcy nie jest przypadkowe. Krug doczekał się ich na całym świecie – określa się ich jako Krug Lovers, a do ich grona od lat należy między innymi Madonna czy Gérard Depardieu.

Skąd bierze się wyjątkowość Kruga? To efekt prawie dwustu lat dążenia do perfekcji właścicieli domu, ich żelaznej konsekwencji i najbardziej rygorystycznego procesu powstawania wina wśród wszystkich Domów Szampańskich.
Prześledźmy zatem najważniejsze cechy Króla Szampanów.

POCZĄTKI

Krug 2006 75 GB TDom szampański Krug został założony w Reims w 1843 r. przez wizjonera Josepha Kruga, który marzył o tym, by tworzyć najlepszego szampana, jaki tylko można zaoferować.
Joseph urodził się w Moguncji w 1800 r., kiedy miasto było częścią Francji, a kilka lat później wrócił do Niemiec. Dorastał w sercu regionu winiarskiego Mozeli i wcześnie rozpoczął uprawę winorośli. Był indywidualistą, który mówił kilkoma językami. W wieku 24 lat wyruszył jako kupiec i podróżnik i tak przybył do Paryża w 1834 roku, gdzie żył w twórczym środowisku artystów. Zwabiony, jak wielu innych, rozwijającym się handlem szampana, dołączył do Jacquesson, wiodącego Domu Szampańskiego w tamtym czasie, najpierw jako księgowy, a później jako jeden z jego dyrektorów.
Dzięki swojej pracy podróżował na europejskie targi szampana, poznając rynek, liczne opinie sprzedawców wina i klientów. Sam będąc sfrustrowanym niespójną jakością szampana, która w dużym stopniu zależała od pogody każdego rocznika, wyobraził sobie sposób na pokonanie tego ograniczenia poprzez mieszanie win z różnych lat w celu uzyskania bogatego, ale i powtarzalnego charakteru wina.
W wieku 42 lat, kiedy większość na jego stanowisku byłaby bliska przejścia na emeryturę, porzucił karierę, aby zrealizować swoją wizję, finansując własny Dom Szampański. Był głęboko przekonany, że można zrobić dobre wino tylko z najlepszych winnic w najlepszych terroir. Bardzo szybko jakość Kruga została doceniona na głównych rynkach szampana, po części również dzięki jego talentom handlowym oraz tym, że Joseph biegle władał francuskim, angielskim, niemieckim oraz mówił trochę po rosyjsku.

Kolejne pokolenia rodziny Krug, które stawały za sterami firmy, zawsze przestrzegały przykazań jej założyciela – które Joseph zapisał w notatniku dla swojego syna i który jest zazdrośnie strzeżony w domu - zapewniając receptę na doskonałe szampany.

Po wzlotach i upadkach typowych dla większości Domów Szampańskich, w 1969 r. Kruga kupił koncern Remy Cointreau, a w 1999 r. gigant dóbr luksusowych LVMH ostatecznie ugruntował stan faktyczny przejmując udziały od Cointreau. Mimo zmian właścicielskich Krug jako producent szampana ma pełną autonomię w zakresie produkcji wina i pozostał firmą rodzinną (w całym maison pracuje niewiele ponad 50 osób). Obecnie reprezentowany przez Oliviera Kruga, szóste pokolenie winiarzy w rodzinie, który nadal aktywnie uczestniczy w podejmowaniu decyzji winiarskich w firmie pełniąc rolę Dyrektora Zarządzającego.

krug szampan

LICZY SIĘ CRUS

Krug posiada 21 ha własnych winnic, co zapewnia mu zbiory winogron na około jedną trzecią potrzeb. Pozostała część uzupełniona jest o winogrona od kontraktowych winiarzy – niektórzy z nich pracują z domem od kilku pokoleń - łącznie daje to około 50 ha winnic.
Dokładna ilość wyprodukowanych butelek od zawsze pozostaje tajemnicą domu, jednak po posiadanym areale winnic szacuje się, że jest to około 500.000 butelek rocznie.

Cechą charakterystyczną jest to że Dom Szampański Krug używa na równi, trzech podstawowych w Szampanii odmian winogron.
Podczas, gdy większość prestiżowych cuvée jest przygotowywana tylko z pinot noir i chardonnay, Krug nie boi się szczodrze dodawać meunier. Trzeba przyznać, że z korzyścią dla samego wina. Jest tak dlatego, ponieważ przyjęta filozofia tworzenia win stawia konkretne winnice, działki (crus) ponad same odmiany winogron.

Kamieniem węgielnym kunsztu Kruga jest indywidualność, czyli sztuka przekształcania zbiorów z każdej działki (crus) w osobne wino, a następnie podążanie za jego indywidualnym charakterem, zanim podejmie się jakąkolwiek decyzję dotyczącą mieszania.
Pozwala to na identyfikację i odrzucenie wszelkich win z pojedynczych działek (crus), które mogłyby później osłabić mieszanki, a także umożliwia dostrzeżenie tych wspaniałych, które mogą wzbogacić tegoroczne kreacje lub zostać zatrzymane jako wina rezerwowe do późniejszego wykorzystania.

Nie ma żadnej z góry narzuconej hierarchii w ich selekcji, żadna działka, ani winogrono nie jest uważane za lepsze od innego a priori, a dopiero podczas degustacji powstałych win dokonuje się oceny przydatności.

KRUG RODZI SIĘ W BECZCE

Dom wykorzystuje do pierwszej fermentacji małe dębowe beczki (pièce- używana we francuskim winiarstwie mała beczka o pojemności 205 litrów).
Ich mały rozmiar gwarantuje elastyczność potrzebną do zapewnienia podejścia „jedna działka, jedno wino”. Wbrew powszechnemu przekonaniu wina Kruga nie dojrzewają w dębowych beczkach, one po prostu się tam rodzą (pierwsza fermentacja), a gdy są gotowe, (mniej więcej po trzech miesiącach) opuszczają dębowe beczki i trafiają do stalowych zbiorników, aż do podjęcia decyzji o ich mieszaniu. Nigdy więcej nie zobaczą dębu.

W Domu Szampańskim Krug używane są tylko stare beczki (średni wiek dębowych beczek używanych przez Kruga to 25 lat, a najstarsze pochodzą z 1964 r.).
Aby stopniowo odnawiać zasób beczek, co roku dołącza się niewielkie ilości nowych. Wykonane są na zamówienie z dojrzałego dębu, wyciętego z drzew, które mają ponad dwieście lat.
Nowe beczki nigdy nie są używane od razu: przez pierwsze dwa lub trzy lata napełniane są tylko sokiem winogronowym z drugiego tłoczenia (taille– tzw. ogon), z którego nie produkuje się szampana.
Są one używane wyłącznie, aby usunąć z beczek wszystkie garbniki, a także zbyt intensywne smaki i aromaty pochodzące z drewna. Dopiero, gdy drewno stanie się neutralne, beczki są gotowe do przyjęcia soku winogronowego z pierwszego tłoczenia (cuvée) i zrodzenia win.

Dębowe beczki zapewniają kontrolowaną pierwszą fermentację, podczas której tlen „uodparnia” wina, zwiększając ich intensywność i charakter. Drobne pory w drewnie sprzyjają mikro utlenieniu, procesowi, który chroni wino przed tlenem w późniejszym życiu.
W konsekwencji szampan powstały jest mniej podatny na utlenianie i ma znacznie wyższy potencjał starzenia.

SZTUKA KUPAŻU

Chwilę po tym, jak beczki zrodziły pierwsze wino w Maison Krug zbiera się grono najważniejszych osób.
Assemblage to kluczowy moment w tym Domu Szampańskim, kiedy cały zespół enologiczny, w tym Chef de Cave - Julie Cavil (szef piwnicy od 2019 r, oraz jedna z niewielu kobiet na tym stanowisku), próbują różnych propozycji mieszanek do Krug Grande Cuvée, szampana nie rocznikowego, ale opartego na setkach różnych win (198 z 11 różnych lat w najnowszym wydaniu nr 168).

Komisja degustacyjna w pełnym składzie ocenia wina z około 250 pól oraz 150 win z rezerwy z poprzednich lat przechowywanych w kadziach ze stali nierdzewnej. Cały proces trwa kilka miesięcy i jest podzielony na etapy.

Po osiągnięciu konsensusu tegoroczna mieszanka jest wybrana, i szef piwnic przystępuje do tworzenia kolejnej edycji Krug Grande Cuvée, który następnie starzeje się powoli w piwnicach dojrzewając na osadzie drożdżowym przez siedem do ośmiu lat.

Mieszanie (asamblaż, kupażowanie, blending) – to nic innego jak mieszanie win w celu znalezienia tej jednej mieszanki, która będzie stanowiła kolejne perfekcyjne wcielenie Kruga. Mieszają się wina z różnych odmian, działek oraz roczników. Liczba kombinacji teoretycznie jest nieskończona a sam proces jest bardzo subiektywny. To właśnie tradycja i duch domu Krug odgrywa tu kluczową rolę.

Degustacja jest kluczowym krokiem w tworzeniu szampana Krug. Rozpoczyna się od pobrania próbek winogron w winnicy na kilka tygodni przed zbiorem i kontynuuje się podczas skomplikowanego, trzystopniowego procesu degustacji, który trwa przez całą zimę i wiosnę.

Posłuchajmy co mówi Eric (do 2019 roku, przez 21 lat chef de cave domu):
„W firmie Krug wszystkie decyzje podejmowane są na podstawie gustu. Różnice w wyrazie, których szukamy, składają się na mozaikę win, na których mogę rysować od pierwszej degustacji, zaraz po zbiorach, aż do końca marca, kiedy decyduję się na różne mieszanki”.

Degustacje zawsze odbywają się w Maison w dedykowanej sali, w której gromadzą się Julie i komisja degustacyjna. Już na początku zbiorów szef piwnic (chef de cave) rozmyśla o tym, co przyniósł ten rocznik i jaki styl powinno mieć wino w tym roku. Pierwsza degustacja tegorocznych win odbywa się w listopadzie, po zakończeniu ich fermentacji alkoholowej.
W styczniu rozpoczyna się degustacja win z rezerwy.
„To, czego szukamy w naszych winach rezerwowych, to możliwość wzbogacenia palety win z jednego roku w celu uzyskania harmonijnego profilu smakowego i bogactwa ekspresji” - mówi Eric Lebel.
„Dzięki ciągłym próbom kolejnych mieszanek, które następują po sobie, zespół winiarski i ja dodajemy treści i szukamy idealnej równowagi, którą charakteryzuje Krug Grande Cuvée. Stworzenie najpełniejszego wyrazu naszego szampana może wymagać win z ponad dziesięciu różnych lat”.
W lutym i marcu podczas drugich degustacji win z pierwszej fermentacji bieżącego roku (vin claire) pojawiają się dodatkowe inne, ożywione czasem, oblicza ich ekspresji.

Ostatecznie od listopada do marca, w ciągu pięciu miesięcy intensywnej degustacji, szef piwnicy przyswaja około 4000 notek degustacyjnych napisanych przez komisję degustacyjną z około 250 win roku, a także około 150 z win z rezerwy. Dopiero po tym drobiazgowym okresie przygotowawczym Eric Lebel, kierując się intuicją i talentem, rozpoczyna proces mieszania Krug Grande Cuvée w drugiej połowie marca. „Dla mnie to okres ogromnej koncentracji” - mówi Eric Lebel. „Zamykam się sam na sam ze swoją świadomością, oczami, pamięcią i całą moją wiedzą. Potem komponuję ”. Rok 2019 był pierwszym gdzie ten proces przejęła Julie.

CZAS JEST SPRZYMIERZEŃCEM

Dla Kruga czas nie jest ograniczeniem, jest siłą, jedną z podstawowych sił przewodnich Kruga. Jest obecny na każdym etapie tworzenia szampana w Domu, od winifikacji, aż po niezwykłą zdolność szampanów Krug do budowania swojego niepowtarzalnego charakteru, wraz z upływem czasu. Długi pobyt w piwnicach firmy Krug, daje czas na osiągnięcie ich jednego w swoim rodzaju wyrazu i niebywałej elegancji.
Cierpliwość, tak trudna dla wielu winiarzy, jest tutaj bezcenna. Czas ujawnia drobne bąbelki szampana, buduje pełnię, rozwija aromaty i potwierdza jego długowieczność. Bez tej radykalnej, bezkompromisowej postawy niemożliwe byłoby osiągnięcie piękna i perfekcji szampanów Krug.


Dom Szampański Krug to nie tylko bezkompromisowe szampany. To także ciekawe, pionierskie inicjatywy wizerunkowe takie jak Krug iD, Jurta Kruga czy Krug Music Pairing.

CZYM JEST  KRUG iD?

Krug ID

Aktualnie Dom Szampański Krug oferuje sześć szampanów, wszystkie o tej samej niekwestionowanej jakości.
Od 2011 roku producent wprowadził iD każdego szampana. Jest to sześć cyfr wydrukowanych na tylnej etykiecie każdej butelki. iD danego szampana skanuje się za pomocą aplikacji Krug iD lub uzupełnia ręcznie w specjalnej sekcji na ich oficjalnej stronie internetowej.

https://www.krug.com/what-is-krug-id

Krug iD to rozszerzona informacja o konkretnym winie. Przedstawia wrażenia zespołu winiarskiego z całego roku, szczegółową historię butelki, sugestie dotyczące łączenia potraw, zalecenia dotyczące idealnego przechowywania i obsługi, a także sugestie dotyczące łączenia muzyki Krug, aby ulepszyć degustację każdego miłośnika szampanów tego producenta.

JURTA KRUGA

Jako ukłon w stronę dawnego kultowego pokoju muzycznego domu. W ogrodzie domu rodziny Krug w 2018 roku wzniesiono drewnianą jurtę. Specjalnie zaprojektowana z myślą o wrażeniach dźwiękowych, jurta Krug - której wykonanie wymagało ponad 900 godzin pracy stolarzy - jest statkiem degustacji dla projektu Krug Echoes, podczas których goście odkrywają szampany Krug z ich wyjątkowymi połączeniami muzycznymi.

400 WIN

Każdego roku chef de cave i zespół degustacyjny typuje 250 win roku i 150 win rezerwowych, tworząc nową edycję Krug Grande Cuvée. Ściana sali degustacyjnej, znajdująca się w posiadłości Krug, wizualnie przedstawia te 400 win, z których każde wciela esencję pojedynczej działki winnicy, a głośniki audio umieszczone wokół przestrzeni odtwarzają akustyczne reprezentacje 10 różnych regionów Szampanii, aby zademonstrować wyjątkowy wkład każdego z nich w ostateczną mieszankę Krug Grande Cuvée.

KRUG MUSIC PAIRING

krug music pairing

Dom Szampański Krug od dawna wyczuwał związek między dźwiękiem, a percepcją smaku. Wielu miłośników dobrego wina i muzyki lub każdy, kto korzystał z aplikacji Krug, rozumie radość z delektowania się tym niezwykłym szampanem podczas słuchania utworu muzycznego.
To unikalne przedsięwzięcie. Każdego roku Izba zaprasza wybranych muzyków, w których standardach doskonałości czuje pokrewieństwo, na rozszerzoną degustację swoich szampanów. Zainspirowani tym, co smakują, artyści Ci wybierają, lub tworzą specjalną playlistę dostosowaną do indywidualnych potrzeb, aby odzwierciedlić to, co czuli i jak łączyli się z doświadczeniem szampanów Krug. Kojarząc muzykę ze swoimi szampanami, francuski producent kontynuuje swoje dążenie do ulepszenia degustacji, jednocześnie odkrywając nowe doświadczenia.

Wśród współpracujących z Krug znaleźli się do tej pory nagradzani na całym świecie, genialni muzycy tacy jak kompozytor i jazzman Kris Bowers, pianista Vincent Mussat i wiolonczelista Hugo Boulangeri z Konserwatorium Paryskiego, twórcy muzyki elektronicznej i akustycznej bracia Adrien Drich Sahuc i Benjamin Sahuc z Grand Soleil Music oraz Henry Ozark – belgijski przedstawiciel avant-gardy i pionier muzyki 3D.

Skomponowane dla poszczególnych win utwory dostępne są na stronach internetowych domu Krug. Polecamy ten rodzaj oryginalnej degustacji.

https://www.krug.com/krug-lovers/kris-bowers

https://www.krug.com/krug-lovers/grand-soleil

https://www.krug.com/krug-lovers/ozark-henry

https://www.krug.com/krug-lovers/hugo-vincent

WYBRANE OCENY KRYTYKÓW WINIARSKICH:

Krug Grande Cuvée (edycja 167th)
96 pkt - Decanter
95+ pkt - Robert Parker The Wine Advocate
95 pkt - Wine Spectator
95 pkt - Wine Enthusiast

Krug Rosé
97 pkt - Wine Spectator
95 pkt - Wine Enthusiast

Krug Vintage 2004
97 pkt - Robert Parker The Wine Advocate
19/20 pkt - Gault & Millau

Krug Vintage 2006
97 pkt - Robert Parker The Wine Advocate
97 pkt - Wine Spectator

Krug Clos du Mesnil Blanc de Blancs 2002
98 pkt - Robert Parker The Wine Advocate
98 pkt - Wine Spectator
99 pkt - Wine Enthusiast

Krug Clos d'Ambonnay 2002
99 pkt - Robert Parker The Wine Advocate
99 pkt - Wine Spectator

Kup szampany od francuskiego producenta Krug w naszym sklepie internetowym!

 

Autor: Redakcja Wine & Spirits Market.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

PRODUCENCI WIN DOSTĘPNYCH W NASZYM SKLEPIE

Lavis
Braida
Tenuta Ulisse
Tagaro
Chateau Minuty
Waimea Estate
Tinpot Hut
Drappier
Canella
Moet Chandon
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Tenuta Sant Antonio
Varvaglione Vigne & Vini
Muga
Enoport
Peter Lehmann
Raventos Codorniu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Zapisz się do naszego newslettera!

Uzyskaj dostęp do sezonowych promocji. Odbierz swój rabat dla stałych klientów.

Kontakt

Wine & Spirits Market
ul. Jagielska 61B
02-886 Warszawa

biuro@wine-market.pl

Tel: 515-258-661