Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Château Anthonic

Zawarty w pierwszym wydaniu Guide Féret (1850) pod nazwą „Puy de Minjon (Hugon)”, Château Anthonic jest jedną z najstarszych posiadłości Apelacji Moulis-en-Médoc. Jako posiadłość o pewnym uznaniu został oznaczony jako „Cru Bourgeois Supérieur” w klasyfikacji Crus Bourgeois of the Médoc z 1932 roku.

Obecnie winnice zamku zajmują powierzchnię około 30 hektarów, głównie na sprzyjających glebach gliniasto-wapiennych płaskowyżu Moulis. Uzupełnieniem tych gleb są działki piaszczysto-gliniaste i żwir Garonne, które dodają złożoności temu wyjątkowemu terroir.

Położona między Margaux i Saint Julien, Moulis-en-Médoc jest jedną z sześciu gminnych apelacji Médoc, regionu położonego na północny zachód od Bordeaux, który cieszy się międzynarodową reputacją doskonałości. Nazwa i etykieta Château Anthonic są niezwykłe w tradycyjnej winnicy.

Ponownie ochrzczony „Anthonic” w latach dwudziestych XX wieku przez właściciela André Hugona na cześć jego ojca, Antonica Hugona, posiadłość była wcześniej znana pod kilkoma różnymi nazwami: Puy de Minjon, Graves de Queytignan, Le Maliney. Dodanie litery „h” do imienia Antonic można wyjaśnić nastawieniem Hugona na lukratywny rynek Anglii.

Etykieta z tej samej epoki przedstawia dwa orły walczące o kiść winogron, obraz, który można zinterpretować jako alegorię wrogości między négociants z Bordeaux a winiarzami. Wybór nazwy „Les Aigles d’Anthonic” (Skrzydła Antoni) dla ich drugiego wina przyszedł im zatem naturalnie.

Pierre Cordonnier, kupił Château Anthonic od rodziny Hugonów w 1977 roku. Jego syn objął go w 1993 roku.

Odmiany winogron są mieszanką tradycyjnych odmian Médoc, które podkreślają bogactwo i złożoność win:
Merlot - dla gładkości i uroku
Cabernet Sauvignon - moc i potencjał starzenia
Cabernet Franc - dla świeżości
Petit Verdot - za charakterystyczne napięcie dobrego wina Médoc

Ponieważ gleby gliniasto-wapienne szczególnie sprzyjają Merlotowi, ta odmiana dominuje w ich winnicy, co wyjaśnia elastyczność win, nawet gdy są młode.

Produkcja win z Château Anthonic opiera się na szacunku dla tradycji wielkich win Médoc. Ich wina charakteryzują się finezją i elegancją.

Celem producenta podczas winifikacji jest miękka i delikatna ekstrakcja bez forsowania. Ten prosty proces pozwala winogronom w pełni wyrazić potencjał każdego konkretnego rocznika. To zachęca do tworzenia gładkich i elastycznych tanin, jednocześnie zachowując czystość owoców i ujawniając złożoność terroir. Ten wybór skłania do poszanowania cech każdego rocznika, zamiast próbować wytwarzać co roku to samo wino.

W celu dojrzewania wina spędzają 12 miesięcy w dębowych beczkach. Aby uzyskać optymalną równowagę między owocami a drewnem, nauczyli się, że idealny poziom świeżego dębu każdego roku jest rzędu 25-30%. W ten sposób dębowe aromaty (kawa, tytoń, przyprawa waniliowa…) rozwijają się podświadomie, nie przytłaczając czystości owocu ani mineralności terroir.
Amfory niedawno weszły do ich piwnicy. Na etapie winifikacji umożliwiają winifikację mniejszych partii niż w kadziach, co zapewnia jeszcze dokładniejszą kontrolę działek winnicy. Na etapie leżakowania wina dostarczają ten sam mikrotlen co drewno, pozostawiając owocowi maksymalny wyraz.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony francuskiego producenta Château Anthonic.

Kup wina od francuskiego producenta Château Anthonic w naszym sklepie internetowym.