Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Louis Roederer

Kiedy odziedziczył Champagne House w 1833 roku, esteta i przedsiębiorca Louis Roederer przyjął wizjonerskie podejście do wzbogacania swoich winorośli, starając się opanować każdy etap tworzenia wina. Wykuł niepowtarzalny styl, charakter i smak wina. W połowie XIX wieku Louis Roederer nabył niektóre z winnic Grand Cru w Szampanii - podejście, które ostro kontrastowało ze współczesnymi praktykami.

Podczas gdy inne Domy kupowały ich winogrona, Louis Roederer pielęgnował swoje winnice, zapoznał się ze specyfiką każdej działki i metodycznie nabył najlepszą ziemię. Główną zasadą Louisa Roederera było to, że każde wspaniałe wino zależy od jakości gleby, zamiłowania do tradycji i przenikliwej wizji przyszłości; sława i reputacja Domu Louisa Roederera była mocno ugruntowana. Jego spadkobierca, Louis Roederer II, był równie oświecony i przyjął sumienne podejście swojego ojca do produkcji szampana, zarządzania majątkiem ojcowskim i instynktownej śmiałości.

Czerpał także inspirację z wielu książek i rysunków, które zebrał z wielką wnikliwością. W latach siedemdziesiątych XIX wieku Louis Roederer Champagne House zaczął eksportować swoje wina do Stanów Zjednoczonych, a nawet do cara Aleksandra II.

Człowiek o wielkim guście i zatwardziały badacz, Louis Roederer II stworzył ekskluzywnego szampana dla cara i wprowadził nowatorską koncepcję: pierwszy Cuvée de Prestige. Został utworzony w 1876 roku i nazwany „Cristal”. Od tamtej pory subtelność i elegancja Cristal ukształtowały reputację Louisa Roederera jako doskonałości.

W latach dwudziestych przyszły spadkobierca rodu Louisa Roederera, Léon Olry-Roederer, poświęcił swoje wysiłki stworzeniu wysoce zbilansowanego wina - spójnej i delikatnej mieszanki kilku roczników, tak aby wino zawsze było najwyższej jakości. To wino będzie podstawą późniejszego Brut Premier. Ta znakomita mieszanka w znacznym stopniu przyczyniła się do renesansu Domu Louisa Roederera.

Po jego śmierci, od 1933 roku, winiarnią zarządzała wdowa Camille, która prowadziła Dom Szampana z ogromną inteligencją i wyjątkowym dynamizmem. Camille kochała wyścigi konne i posiadała jedną z najsłynniejszych stajni na świecie; była także oświeconą patronką i przyjmowała bardziej świąteczne i przyjemne aspekty szampana. Camille Olry-Roederer organizowała wiele przyjęć w rodzinnym Hôtel Particulier w Reims. Imprezy te wywarły trwały wpływ na historię Domu i wprowadziły całe nowe pokolenie miłośników wina do radości Louisa Roederera Champagne.

Jej wnuk Jean-Claude Rouzaud, enolog i agronom, przejął prowadzenie całej posiadłości i postanowił skonsolidować winnice. Dzięki swojemu pełnemu pasji zaangażowaniu w metier uprawy winorośli, bardziej niż kiedykolwiek rozwijał wynalazcze cechy, które są tak reprezentatywne dla filozofii Domu.

Louis Roederer House pozostał niezależną, rodzinną firmą, a obecnie zarządza nim syn Jean-Claude'a, Frédéric Rouzaud, który reprezentuje siódme pokolenie linii. Z taką samą cierpliwością i niezachwianą wiarą w swoje twórcze powołanie, House of Louis Roederer rocznie eksportuje łącznie trzy miliony butelek na całym świecie. W 1845 roku Louis Roederer nabył 15 hektarów winnic Grand Cru w Verzenay. Pomysł - co było dość niezwykłe w czasach, gdy winogrona miały niewielką wartość - polegał na tym, aby zostać hodowcą winorośli, aby opanować cały proces tworzenia swoich win rocznikowych. Od tego czasu każdy rocznik Louis Roederer pochodzi wyłącznie z ich własnych winorośli, co jest rzeczywiście rzadkością w regionie Szampanii. Poszukiwanie różnorodności terroirów, crusów, działek i odmian winorośli w winnicach (lub klimatach, by użyć określenia burgundzkiego) zostało szybko zintegrowane przez House of Louis Roederer. Wdrożono przełomową strategię, która polegała na zakupie określonych paczek wybranych ze względu na ich zdolność do produkcji charakterystycznych win. Ta strategia jest nadal podstawowym elementem stałego rozwoju Izby.

W 2013 r. Winnice Louisa Roederera rozciągały się na 240 hektarach i obejmowały 410 działek.

Precyzyjna praca prowadzona jest z wielkim szacunkiem dla bioróżnorodności i coraz częściej zasad uprawy biodynamicznej. Winnice znajdują się w trzech klasycznych dzielnicach Szampanii: Montagne de Reims, Vallée de la Marne i Côte des Blancs. Różnorodność i urodzajność tych miejsc zapewnia ich Domowi rozległą i bogatą paletę, z której można wytwarzać wina.

Posiadłość Louis Roederer uprawia 3 tradycyjne odmiany winorośli: Chardonnay jest ceniona za swoją mineralność, finezję i elegancję; Solidna budowa Pinot noir nadaje strukturę mieszankom i przygotowuje je do starzenia; Pinot Meunier to nieco mniej wyrafinowana słodka odmiana winogron, której zdolność adaptacji nadaje harmonii i miękkości niektórym cuvée.

Winogrona na ich poletkach są skrupulatnie zbierane ręcznie i są zbierane do wiader i prasowane na miejscu zbiorów. Proces tłoczenia jest delikatny, ponieważ jagoda nie może zmieniać koloru soku, który musi zachować złocisty odcień i przejrzystość.

Ten precyzyjny proces selekcji i winifikacja na poszczególnych poletkach zapewnia, że pochodzenie i identyfikowalność winogron są szanowane i zapewnia doskonały zapis owoców z każdego rzędu winorośli. W ten sposób zachowana jest naturalna równowaga każdej działki, a winorośle są chronione przed wpływami zewnętrznymi. Wydobywa to najlepsze cechy win.

Wewnątrz kuwet i melodii wino rozwija się w „byt” na swoich własnych prawach, posiadający własne cechy - a czasem słabości - które enolodzy w pełni pielęgnują i wykorzystują. Na tym etapie na pierwszy plan wysuwa się całe bogactwo i różnorodność owoców. Zawartość kadzi fermentacyjnych jest codziennie degustowana i dzielona na rodziny aromatów, smaków i cech. Każde spostrzeżenie ze strony degustatorów wina jest uważnie odnotowywane. Stale degustowane i przeklasyfikowane, wina stopniowo dojrzewają i nabierają własnego, niepowtarzalnego charakteru.