Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Dog Point

Dog Point Vineyard posiada i zarządza największą ekologiczną winnicą certyfikowaną Biogro w Nowej Zelandii.

Od 2009 roku Dog Point rozpoczął organiczną konwersję winnic. Jedną z inicjatyw, które realizują w ramach ich reżimu ekologicznego, jest zamiana odpadów z przycinania winorośli i odpadów winiarskich na ściółkę w celu stworzenia zdrowego organicznego kompostu do nasadzeń na terenie całej posiadłości. Zbierają również odcieki z tego procesu i stosują je w winnicach jako nawóz, który pomaga zachować wilgoć i poprawić strukturę gleby.

Wiosną między winoroślami sadzą rośliny okrywowe, takie jak gryka i facelia, aby zachęcić pożyteczne owady do biologicznego zwalczania szkodników. W miesiącach zimowych na posiadłość sprowadza się 2500 owiec i 25 wołów, aby kontrolować wzrost traw i chwastów oraz pomagać w dodawaniu materii organicznej do gleby.

Jest to autentyczne gospodarstwo rolne z ekologiczną filozofią w centrum, z naciskiem na produkcję wina najwyższej jakości z wykorzystaniem przyjaznych dla środowiska i odpowiedzialnych praktyk.

Dog Point to jedna z najstarszych prywatnych winnic w Marlborough, której pierwsze nasadzenia nastąpiły pod koniec lat 70. Winnica położona jest centralnie, u zbiegu mniejszych dolin brancott i omaka. To miejsce jest powszechnie uważane za bardzo pożądany obszar uprawy winogron w południowych dolinach Marlborough.

Nieruchomość jest szczególnie wrażliwa na sauvignon blanc, chardonnay i pinot noir. Starsze winorośle o ugruntowanej pozycji znajdują się na swobodnie drenujących glinach ilastych. Uzupełniają to nowsze nasadzenia na blisko obsadzonych blokach zboczy na glebach z wpływem gliniastej gliny.

Marlborough jest miastem obdarzonym jednym z najbardziej słonecznych i suchych klimatów w Nowej Zelandii. Znaczny dobowy zakres temperatur między chłodnymi nocami a słonecznymi dniami stwarza idealne warunki do długiego, powolnego dojrzewania winogron.

Gleby mają kluczowe znaczenie dla charakteru wina. Większość gleb została położona w ciągu ostatnich 14 000 lat, wyrzeźbiona i zerodowana przez lodowce na wyżynach, a następnie zniesiona na wybrzeże przez rzeki ze stopionych wód.

Skrupulatne praktyki winiarskie obejmują winogrona o niskich uprawach i winorośle zbierane ręcznie. Praktyki ekologiczne dodatkowo minimalizują wpływ na glebę i otaczające środowisko.

Ivan i Margaret Sutherland byli jednymi z pierwszych pionierów przemysłu winiarskiego w Marlborough, którzy sadzili winogrona w Marlborough pod koniec lat siedemdziesiątych. Pracując w Cloudy Bay Vineyards, Ivan spotkał Jamesa Healy'ego, gdzie para odegrała integralną część ewolucji marki Cloudy Bay.

Odkrywając, że mają te same aspiracje, Ivan & Margaret oraz James & Wendy wrócili do bardziej praktycznego podejścia, wprowadzając markę Dog Point w 2004 roku, wykorzystując owoce z rocznika 2002. Dziś obie pary aktywnie uczestniczą we wszystkich aspektach biznesu. Plany sukcesji są gotowe z następnym pokoleniem rodziny Sutherland zaangażowanym w prowadzenie codziennych operacji.

Nazwa Dog Point sięga najwcześniejszej europejskiej osady Marlborough i wprowadzenia owiec do tego dystryktu. Były to czasy, gdy z powodu braku ogrodzeń jeźdźcy graniczni używali psów do trzymania granic, aby chronić lokalne stada owiec.

Psy pasterskie czasami gubiły się lub wędrowały, ostatecznie rozmnażając się, tworząc grasującą watahę, która atakowała te same stada, które miały chronić. Z biegiem czasu osadnicy byli w stanie usunąć te dzikie psy, a obszar został nazwany Dog Point. Jest teraz przyjazna „sfora psów”, która wita gości w winnicy.

Kluczową częścią ekologicznej filozofii jest bioróżnorodność na terenie Dog Point. Duży obszar ziemi jest przeznaczony na pastwiska, zadbane trawniki i stawy z rozległymi rodzimymi nasadzeniami i chodnikami. Istnieją rozległe ogrody warzywne i sady z uli. Obok tubylców sadzono drzewa oliwne i sosny, które przyciągały rodzime ptactwo.

W 2017 Dog Point Vineyard zdobyła najwyższą nagrodę w konkursie Cawthron Marlborough Environment 2017, pokazując działającą winnicę z różnorodnością biologiczną.

W Dog Point znajduje się jeden ze skarbów kultury i ekologii Nowej Zelandii, „Ti Kouka”. Powszechnie znany jako kapusta, Ti Kouka jest atrakcyjną, charakterystyczną i odporną rośliną pochodzącą z Nowej Zelandii. Ti Kouka jest ujmującym elementem krajobrazu Dog Point i podobnie jak wina jest naturalnym wyrazem terenu, na którym istnieje. Ti Kouka uosabia krajobraz Dog Point Vineyard i wina Dog Point, a także znajduje się na logo i etykiecie Dog Point.

Kup wina od nowozelandzkiego producenta Dog Point w naszym sklepie internetowym.