Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Champagne Drappier

Chociaż winorośl w Urville została pierwotnie zasadzona przez Rzymian 2000 lat temu, to św. Bernard, założyciel opactwa Clairvaux, kazał zbudować piwnice w 1152 roku.
Siedem wieków później, w 1808 roku, wokół tego wspaniale zachowanego świadectwa czasów średniowiecza, w którym śpią wyjątkowe cuvées, powstała domena rodzinna, którą dziś kieruje Michel Drappier. Obszar, na którym rośnie Pinot Noir, odmiana winorośli, która „płynie w żyłach rodziny”, Urville leży w miejscu, gdzie winnica została po raz pierwszy zasadzona, a obecnie jest uprawiana zgodnie z zasadami organicznymi i naturalnymi.
Podobnie jak „archiwa” kreślące długą historię domu rodziny Drappier, nadal uprawia się tu zapomniane, a mimo to niezapomniane odmiany winorośli: Arbane, Petit Meslier i Blanc Vrai.
Dziś, zamiast wyrafinowanej, czasem przesadzonej doskonałości, producenci preferują autentyczność i naturalne podejście.
Głównie dzięki bardzo małym ilościom dawek i niezwykle ograniczonemu wykorzystaniu siarczynów, których zwieńczeniem jest cuvée Brut Nature Without Sulphur, są w stanie uwydatnić wielopłaszczyznowe aspekty ich terroirów i produkcji.

Historia rodziny

Siedziba Domu, zajmowana niegdyś przez mnichów cystersów z opactwa Clairvaux, obejmuje wspaniałe sklepione piwnice z XII wieku. Przechodząc do późniejszej przeszłości, rodowe drzewo rodziny Drappier ma swoje korzenie w XVII wieku, kiedy to w 1604 roku urodził się Rémy Drappier, który podobnie jak Nicolas Ruinart został kupcem suknem w Reims. Jego wnuk Mikołaj (1669-1724) jest prokuratorem za panowania Ludwika XIV. Trzeba poczekać do 1803 roku, aż jeden z przodków rodu, François, przeprowadzi się do Urville i rozpocznie pracę w winnicy, która dziś rozciąga się na 55 hektarach, nie licząc kilkunastu ustaleń umownych z innymi hodowcami w Côte des Bar, Montagne de Reims i Côte des Blancs.

W Urville, na początku lat trzydziestych XX wieku, nagle wybuchają gorące dyskusje w winnicy. To wtedy potomek tamtych czasów, Georges Collot, dziadek Michela, obecnego szefa Domu, jako pierwszy zdecydował się zasadzić Pinot Noir w regionie. W międzyczasie ta odmiana winorośli jest uprawiana w 70% winnic Drappier i prawie w trzech czwartych produkcji winogron w okolicy.

W 1952 roku André i Micheline Drappier wprowadzają na rynek cuvée Carte d'Or z charakterystyczną żółtą etykietą. Przypomina to galaretkę z pigwy, żółty owoc, którego każda butelka zawiera kilka aromatycznych nut.
Po historycznym mrozie 1957 r. (który zniszczył 95% potencjalnego plonu), André wprowadza Pinot Meunier, bardziej odporny na mroźną wiosenną pogodę. Mimo to jest to w 100% Pinot Noir Drappier cuvée, które urzeknie generała de Gaulle'a. W 1968 roku Micheline wpadł na pomysł wprowadzenia różowego szampana. To także będzie w 100% Pinot Noir w przezroczystej szklanej butelce, kobiecy akcent, który w tej chwili jest nadal bardzo rzadki. Czterdzieści lat później Drappier Rosé odniósł prawdziwy sukces, królując w Pałacu Elizejskim.

Od 1979 roku Michel Drappier kontroluje proces produkcji wina, podczas gdy André, mając za sobą wieloletnie doświadczenie w zbiorach, bacznie obserwuje winnice, które obecnie zajmują tysiące hektarów gruntów należących do domeny i 50 hektarów w umowach z innymi plantatorami. W 1988 r. głębokie piwnice wykopane z wapienia z Reims za panowania Napoleona III stały się częścią rodzinnej własności, w której mieszczą się prestiżowe cuvées. Od tego czasu trzej synowie Michela i Sylvie, Charlinem Hugo i Antoine reprezentują ósme pokolenie w rodzinie Drappier. Dwieście lat zagrożeń klimatycznych i ekonomicznych nie zmniejszyło pasji, która ożywia rodzinę Szampanii, która ma korzenie w tym regionie.

Winnica

Belle Haie, Val Demoiselle, Sendrée, tak wiele działek w służbie drappier cuvées. Klasyczne odmiany winogron takie jak Pinot Noir, Chardonnay czy Meunier, rzadkie odmiany jak Petit Meslier, Blanc Vrai czy niezwykle rzadki Arbane, to akcenty kolorów i smaków winnicy Drappierów.

Piwnice Cystersów

Prawie 2000 lat temu Gallo-Rzymianie posadzili winorośl na wzgórzu za willą, która w średniowieczu miała stać się Urville. Dopiero w 1116 r. Św. Bernard, pochodzący z opactwa Cîteaux niedaleko Clos Vougeot, reorganizuje winnicę. Z Burgundii importuje Morillon Noir, poprzednika Pinot, i w 1152 roku zbudował kilka piwnic, z których jedna w Urville jest przybudówką Bavin-Saint Eulalie.

Wszystkie te posiadłości są związane z wielkim opactwem Clairvaux założonym przez św. Bernarda, którego wpływ będzie promieniował na całą średniowieczną Europę. Kiedy umiera w 1153 r., produkcja wina sięga blisko 600 000 litrów, wysyłanych głównie w beczkach, ponieważ szkło jest obecnie rzadkie i drogie. Wina nazywane Vins de Bar są cenione przez hrabiów Szampanii oraz w Paryżu po przepłynięciu wzdłuż Aube i Sekwany na łodziach handlowych.

Po rewolucji francuskiej Napoleon przekształca opactwo Clairvaux w więzienie. Piwnice Urville stały się w XIV wieku wiejską plebanią. Rodzina Drappierów, urządzając dom w sąsiedztwie tych piwnic, kupuje je i zaczyna z nich korzystać po II wojnie światowej.

Proces produkcji

Kiedy winogrona zostaną poddane winifikacji, zadaniem winiarza jest połączenie ich z precyzją, mądrością i harmonią, przy jednoczesnym poszanowaniu stylu każdej odmiany winorośli, ducha każdej działki ziemi, zachowując prawie każdy oddech jej klimatu. To wtedy trzy pokolenia Drappierów spotykają się na czymś w rodzaju konklawe, które są niezbędne dla delikatnej misji, co roku, prowadzącej do mieszania win i odnowienia ich cuvées. Ich zmartwieniem nie jest zwykła jednorodność wina; szukają raczej optymalnej ekspresji każdego cuvée w momencie jego narodzin.

"Zaciekle sprzeciwiamy się nadmiernemu stosowaniu siarki i używamy w naszym zawodzie najsłabszych dawek. Zatem otrzymane w ten sposób szampany mają bardziej naturalne kolory z bogatym, miedzianym złotem i bardziej ekspansywnymi aromatami".

Likiery d'expédition leżakują w dębowych beczkach, a następnie przez ponad 10 lat w gąsiorach, nabierając w ten sposób koncentracji i wyrafinowania. Dodaje się je do każdej butelki w zmniejszonej dawce, aby uwydatnić długość samu w jamie ustnej bez obciążania podniebienia. Otrzymane w ten sposób szampany są bardziej złożone, a także czystsze.

Podczas gdy zabytkowe odmiany dojrzewają w chłodnych ciemnościach piwnic Reims, wykopanych z wapienia w 1870 roku, duże butelki są ostrożnie ustawiane w XII-wiecznej piwnicy, zbudowanej w Urville przez cystersów z opactwa Clairvaux. Miłośnicy szampana nigdy nie pozwalają sobie na to, by im to narzucano. Doceniają winowatość i konsystencję szampana z dobrym rodowodem. General de Gaulle był jednym z tych, którzy kochali Drappier Champagne za jego pewny charakter. Za swojego życia był najbardziej znanym klientem Maison Drappier. Jego ulubiony szampan był obecny na wszystkich uroczystościach w Colombey-les-deux-Églises, wiosce niedaleko Urville i twierdzy rodziny Drappierów. W hołdzie dla wybitnego męża stanu Maison Drappier zadedykował mu jedno ze swoich znakomitych cuvées.

Kup wina francuskiego producenta Champagne Drappier w naszym sklepie internetowym.