Wina pomarańczowe
Nazwa Wino pomarańczowe jest trochę myląca. Wino pomarańczowe to coś zupełnie innego...
Jest to rodzaj białego wina wytwarzanego przez pozostawienie skórki winogron i nasion w kontakcie z sokiem, dzięki czemu powstaje gotowy produkt o głębokim pomarańczowym odcieniu.
Aby zrobić wino pomarańczowe, najpierw bierze się białe winogrona, rozgniata je, a następnie wkłada do dużego naczynia (często cementowego lub ceramicznego). Potem zazwyczaj pozostawia fermentujące winogrona w spokoju na cztery dni, a czasem nawet na rok, ze skórkami i nasionami. Jest to naturalny proces, w którym nie wykorzystuje się żadnych dodatków , czasem nawet drożdży. Z tego powodu bardzo różnią się smakiem od zwykłych białych win i mają kwaśny smak i orzechową nutę powstałą w wyniku utleniania.
Wina te zostały opisane jako mocne i odważne, z miodowymi aromatami jackfruit (mięsiste owoce tropikalne), orzecha laskowego, orzecha brazylijskiego, stłuczonego jabłka, lakieru drzewnego, oleju lnianego, jałowca, zakwasu i suszonej skórki pomarańczy. To wina wytrawne, a nawet mają taninę jak czerwone wino z kwaskowatością podobną do piwa owocowego. Często wina pomarańczowe są bardzo intensywne.
Głęboki kolor pomarańczowego wina pochodzi z ligniny z pestkek winogron
Wina pomarańczowe dobrze komponują się z równie odważnymi potrawami, w tym daniami curry, kuchnią marokańską, kuchnią etiopską (jak te gąbczaste naleśniki zwane Injera), daniami koreańskimi ze sfermentowanymi kimchi (Bibimbap) i tradycyjną kuchnią japońską, w tym sfermentowaną soją ( Natto). Ze względu na wysoką zawartość fenoli (garbniki i goryczkę) oraz orzechową cierpkość, którą wykazują, wina pomarańczowe dobrze łączą się z szeroką gamą mięs, od wołowiny po ryby.
Skąd to pochodzi wino pomarańczowe?
Proces produkcji wina pomarańczowego jest znany od starożytności, ale współcześnie powróciło dopiero w ostatnich 20 latach. Wielu współczesnych winiarzy sięga po stare receptury sprzed 5000 lat kiedy to na Kaukazie (współczesna Gruzja) wina były fermentowane w dużych podziemnych naczyniach zwanych Qvevri („Kev-ree”), które były pierwotnie zamknięte kamieniami i zapieczętowane wosk.
Wina pomarańczowe wciąż są rzadkością, ale w wielu krajach rośnie zainteresowanie tym naturalnym stylem winiarskim.
Włochy
Większość produkcji wina pomarańczowego można znaleźć w północno-wschodnich Włoszech, wzdłuż granicy ze Słowenią we Friuli-Venezia Giulia. Można tu znaleźć wina pomarańczowe produkowane z rodzimych winogron regionu, w tym Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla i Pinot Grigio. Proces wina pomarańczowego został spopularyzowany we Włoszech przez winiarza Josko Gravnera, który po raz pierwszy spróbował wina pomarańczowego w 1997 roku.
Przykładowi włoscy producenci wina pomarańczowego:
- Bressan
- Antonio Caggiano
- Donati Camillo
- Frank Cornelissen
- Cos
- Gravner
- Edi Kante
- Angiolino Maule
- Radikon
- Rinaldini
- Franco Terpin
- I Vigneri od Salvo Foti
Słowenia
Tuż za granicą z Friuli-Venezia Giulia we Włoszech znajduje się region Goriška Brda („Gore-eesh-kah Barda”) w Słowenii, który ma długą historię produkcji wina pomarańczowego. Wino jest tutaj bardzo dobrze znane i często można spotkać wina nalewane do standardowych szklanek. Jest tu też inne unikalne wino o nazwie Motnik. Jest wytwarzany metodą naturalną, w beczkach, które są dezynfekowane ziołami wędzonymi, takimi jak rozmaryn, liście laurowe i szałwia.
Przykładowi słoweńscy producenci wina pomarańczowego:
- Klinec
- Movia „Lunar”
- Princic
Gruzja
Kvevri to starożytne gruzińskie naczynie do produkcji wina, które tradycyjnie było zakopane w ziemi. Kvevri to starożytne gruzińskie naczynie fermentacyjne, które jest zakopane w ziemi, aby kontrolować temperaturę.
Gruzja jest najbardziej znana z win dojrzewających qvevri. Qvevri (aka Kvevri) były pierwszymi naczyniami, które były używane do fermentacji wina, a znaleziska archeologiczne pochodzą prawdopodobnie z 6000 pne. Qvevri to gliniane naczynia wyłożone woskiem pszczelim i całkowicie zakopane pod ziemią, gdzie temperatura utrzymuje się przez cały rok, umożliwiając winom fermentację w naturalnym chłodzie ziemi. Gatunek z Gruzji do produkcji naturalnych win qvevri nazywa się Rkatsiteli, znanym z produkcji wina o głębokiej czerwono-pomarańczowej barwie.
Przykładowi gruzińscy producenci wina pomarańczowego:
- Pheasant’s Tears
- Klasztor Alaverdi „Gurjaani” w Kachetii
- Tbilvino
- Lagvinari
Stany Zjednoczone
Niektórzy bardziej eksperymentujący producenci zaczynają wytwarzać naturalne wina i eksperymentują z techniką wina pomarańczowego, szczególnie w Nowym Jorku, gdzie uprawia się szczep winogron Rkatsiteli.
Przykładowi producenci wina pomarańczowego ze Stanów Zjednoczonych:
- Channing Daughters
- Pax Mahle
- Seria Red Hook Winery „SK”
- Salinia
- Shinn Estate Vineyards
- Wina Wind Gap
Australia
Bardziej postępowi australijscy winiarze zaczęli produkować wina pomarańczowe głównie z Sauvignon Blanc, który w tym stylu jest cudowny.
Przykładowi australijscy producenci wina pomarańczowego:
- BK Wines
- Born & Raised Wines Sauvignon Blanc
- Lucy Margaux Vineyards
- Patrick Sullivan
Francja
We Francji, na wschód od Burgundii znajduje się region, który produkuje bogate wina o barwie pomarańczowej. Region Jura (znany z sera Comté) produkuje orzechowo-cierpkie wina Vin Jaune i Côtes du Jura, które cechuje utleniający styl produkcji wina z rzadkich winogron o nazwie Savagnin (a czasem Chardonnay). Podczas gdy te wina wykorzystują nieco inną metodę produkcji wina (wyciskanie skórki), wina mają podobny smak do win pomarańczowych.
Przykładowe francuskie wina pomarańczowe:
- Vin Jaune
- Côtes du Jura
- Chateau-Chalon
- Jean-Yves Peron
- La Sorga
- Domaine Gauby
Afryka Południowa
Postępowych winiarzy w RPA można spotkać głównie w regionie Swartland w Western Cape, gdzie winnice są dość stare i mają mniej popularne winogrona.
Przykładowi południowoafrykańscy producenci wina pomarańczowego:
- Intellego
- Seria Lammershoek
- Sadie Family Wines
- Testalonga
Austria
Przykładowi austriaccy producenci wina pomarańczowego:
Strohmeier
Werlitsch
Maria & Sepp Muster

Antonutti Pinot Grigio Ramato DOC Friuli

100% Orange 0% SO2

Turnau Ambre

Dario Prinčič Trebez Bianco

Dario Prinčič Sivi Pinot Grigio
