Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Quinta da Romaneira

W 1757 roku, w czasie rozgraniczenia Pombaline, istniały już działki winnic, a także niektóre Quintas, które miały stać się częścią Romaneira. Tak więc rok 1757 jest tylko rokiem oficjalnej rejestracji Quinta (dokonanej w czasie takich rozgraniczeń ustalonych przez markiza Pombal), ponieważ winorośl była sadzona kilka dekad wcześniej.

Ojciec Vilaça Bacelar odziedziczył ziemie Romaneira w 1844 roku i nie pozostał niezauważony przez Josepha Jamesa Forrestera, kiedy stworzył swoją rycinę Rua Nova dos Ingleses (dziś Rua Infante D. Henrique). Ksiądz jest jedną z niewielu portugalskich postaci mieszkających w Porto, które mają być portretowane, oczywiście w towarzystwie niezliczonych Anglików. Co ciekawe, Romaneira od 2011 roku ma swoje biuro handlowe przy tej samej ulicy w mieście Porto. Romaneira pojawia się również na słynnej mapie barona Forrester z 1843 r., pod nazwą „Quinta dos Reis”. Obfitość Rosemary nada później posiadłości jej obecną nazwę.

Jeszcze w XIX wieku Joaquim de Souza Guimarães (którego inicjały znajdują się na szczycie bramy jednego z domów Quinta, pochodzący z 1854 r.) Miał zaszczyt wyprodukować wina portowe z 1861 i 1863 roku. Było to wyraźne wskazanie prestiżu marki, biorąc pod uwagę, że był to pierwszy port „Single Quinta” wystawiony na aukcji.

Wiele odniesień do tej nieruchomości można znaleźć w pracach wielkich autorów XIX wieku, takich jak Henry Vizetelly, który poświęcił się badaniu wina porto. Wicehrabia Vila Maior klasyfikuje również wino Romaneira jako „jedno z najlepszych w regionie Douro, wyróżniające się gładkością, treściwością i aromatem”. Ten sam wicehrabia wspomniał, że odmiana winorośli „Tempranillo” została pierwotnie przywieziona z Hiszpanii i wprowadzona po raz pierwszy w Douro w Romaneira, później nazwano ją „Tinta Roriz”.

W 1942 roku Arnaldo Dias Monteiro de Barrros nabył Romaneira, integrując kilka sąsiednich Quintas, które nabył w międzyczasie, co uczyniło Romaneira gigantyczną posiadłość (według standardów Douro).

W 2004 roku Christian Seely (odpowiedzialny od 1993 roku za odrodzenie kolejnej charakterystycznej nieruchomości w Douro, Quinta do Noval) urzeczywistnia swoje marzenie, gromadząc grupę inwestorów (głównie francuskich), którzy mają na celu przejęcie Romaneira, posiadłość o powierzchni 412 hektarów i ponad 3 kilometry nad rzeką.

Pod koniec 2012 roku Romaneira zaczęła mieć jako partnera André Esteves, brazylijskiego biznesmena, również zakochanego w regionie Douro. Kiedy dwaj partnerzy mają to samo marzenie, Quinta konsoliduje się w elitarnej grupie Douro. Quinta da Romaneira jest dziś, po ponad 260 latach istnienia, w najlepszym wydaniu. Wiele działek winnic nadal nosi nazwę starych osiedli przedfilokserycznych, które zapoczątkowały posiadłość w jej obecnym rozszerzeniu: Liceiras, Carrapata, Malhadal, Barca, Bairral i Pulga - większość z nich została sklasyfikowana w 1757 r. „Vinho de Feitoria” (wówczas najwyższa jakość - z możliwością eksportu poprzez „Feitoria Inglesa” w Porto).

Chociaż sama technologia nie jest w stanie wyprodukować dobrego wina, nawet dobry zespół ze wspaniałym terroir może mieć trudności z życiem bez odpowiednich narzędzi. W 2005 roku producent zdecydował się zbudować nową winnicę w Romaneira. Dla Christiana Seely'ego i Antonio Agrellosa była to od dawna wymarzona możliwość zbudowania idealnej winnicy w Dolinie Douro, zaczynając od zera. Większość winnic w Douro jest daleka od ideału, sięgając do swoich XVIII, a nawet XVII wieku. To sprawia, że są bardzo malownicze, ale zwykle niezbyt praktyczne. W Romaneira udało się wykopać dużą dziurę w ziemi, a następnie zbudować winiarnię, którą chcieli zrobić, dwie trzecie pod ziemią (bardzo estetyczna, ale także bardzo praktyczna do przechowywania win w chłodnych, stabilnych warunkach). Ich „lagares” są wykonane ze stali nierdzewnej, co oznacza, że oprócz wszystkich tradycyjnych zalet stąpania po winogronach w przypadku Porto, korzystają również z technicznej możliwości ich podgrzewania i chłodzenia. Ich kadzielnia składa się ze stożkowych kadzi ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, które zapewniają elastyczność, której potrzebują, aby móc w pełni wyrazić osobowość winnicy Romaneira.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony internetowej portugalskiego producenta win Quinta da Romaneira.

Kup wina od portugalskiego producenta Quinta da Romaneira w naszym sklepie internetowym.