Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Carl Jung

Firma Carl Jung ma bogatą historię, tradycję i wysokiej jakości produkcję win. Został założony w 1868 roku w Niemczech i mieścił się w zamku w Nadrenii, zbudowanym w X/XI wieku.

Obecnie wina dealkoholizowane Carl Jung wykorzystują proces opatentowany w 1908 roku, który zachowuje smak i właściwości wina, ale usuwa alkohol. Proces łagodnego usuwania alkoholu jest obecnie realizowany nowoczesną techniką destylacji próżniowej. Carl Jung Wines eksportuje 7 odmian win w 3 różnych rozmiarach do ponad 25 krajów na całym świecie.

Firma Carl Jung została założona w 1868 roku przez winiarza i bednarza Carla Junga. Jego ojciec, Johann Jung, urodzony w 1798 r., był pilotem na Renie prowadzącym statki towarowe przez bystrza „Binger Loch”. W 1823 roku ożenił się z młodą i dość zamożną damą i wkrótce potem zaczął kupować winnice Riesling położone na zboczach Renu, które młoda para uprawiała w wolnym czasie.

Carl Jung, urodzony w 1841 roku, uczył się robić beczki i wszystkiego, co dotyczy winiarstwa, zanim w 1868 roku zdecydował się rozpocząć własną działalność, przejmując winnice swoich rodziców. Ożenił się w 1876 roku, a jego żona okazała się jedną z tych rzadkich kobiet biznesu swoich czasów.

Podczas gdy Carl Jung uprawiał winnice i robił beczki na nowy rocznik, jego żona Maria podróżowała po całych Niemczech, sprzedając wina swojego męża głównie klientom, takim jak lekarze, prawnicy itp., ludziom, którzy mogli sobie pozwolić na picie wina i zwykle zamawiali roczna podaż na raz.

Coraz częściej przychodziło jej do głowy, że traci na zamówieniach od długoletnich klientów, których lekarze zabronili im pić wino, ponieważ cierpią na zły stan zdrowia, słabe serce, problemy z nerkami, niewydolność wątroby. Pomyślała sobie: „Gdyby istniał tylko sposób na wydobycie alkoholu z wina i jednoczesne zachowanie” smaku i wszystkich walorów smakowych prawdziwego wina, mogłabym zaoferować tym biednym ludziom alternatywę, aby mogli ciesz się smakiem wina bez jego alkoholowych skutków”.

Jej syn Carl Jung Jr., jeszcze na uniwersytecie studiującym ekonomię, zaczął pracować nad pomysłem wydobywania alkoholu z wina. Eksperymentując ze sprzętem w domu szybko odkrył, że musiał zastosować próżnię, aby obniżyć temperaturę destylacji poniżej 35 stopni Celsjusza, czyli 95 stopni Fahrenheita (mniej niż temperatura krwi), a tym samym zapobiec „gotowanemu smakowi”; wina bezalkoholowego. Jednocześnie odkrył, że smak wina jest bardzo ulotny, bardziej niż alkohol, i że przechodzi przez chłodnicę bez kondensacji. Powodem była znacznie niższa temperatura wrzenia smaków. Alkohol pod normalnym ciśnieniem (bez próżni) wyparowuje przy około 80 stopniach Celsjusza (176 stopni Fahrenheita), smaki wyparowują w temperaturze pokojowej. W kieliszku wyczuwalny jest zapach wina, który wyparowuje z kieliszka w normalnej temperaturze.

Zdając sobie z tego sprawę, Carl Jung wynalazł urządzenie do odtwarzania tych bardzo lotnych smaków w specjalnej kolumnie aromatycznej. Po dealkoholizacji zebrane aromaty okazały się zupełnie nowe, opatentowano je w 1908 roku w Niemczech, a także w czterech innych stanach, w tym w Wielkiej Brytanii (nr 7732, 9 lipca 1908) i USA (nr 1071 238, 26 sierpnia 1913).

Przez wszystkie te lata, od 1908 roku, firma Carl Jung stale się rozwijała, nieustannie dążąc do poprawy jakości produktu. Opracowano nowe patenty, aby zmienić oryginalny proces odalkoholowania, a tym samym uczynić go bardziej wydajnym. Obecnie metoda odalkoholowania według Carla Junga stanowi najbardziej zaawansowaną technikę produkcji wysokiej jakości win bezalkoholowych, a roczną produkcję mierzy się w milionach litrów. Wina bezalkoholowe Carl Jung są eksportowane do ponad 25 krajów na całym świecie.

Kup wina bezalkoholowe od niemieckiego producenta Carl Jung w naszym sklepie internetowym.