Więcej o winach czerwonych
Zaczynając od podstaw, czerwone wino to napój alkoholowy wytwarzany w wyniku fermentacji soku z ciemnych winogron. Wino czerwone różni się od wina białego materiałem bazowym i procesem produkcji. Czerwone wino wytwarzane jest z winogron o ciemnej, a nie jasnej skórce. Podczas produkcji czerwonego wina winiarz pozwala na macerację i fermentację tłoczonego soku winogronowego, zwanego moszczem, z ciemnymi skórkami winogron, które nadają winu kolor, smak i garbnik. Alkohol pojawia się, gdy drożdże przekształcają cukier winogronowy w etanol i dwutlenek węgla. Rezultat tych procesów: czerwone wino.
Jakie są cechy czerwonego wina?
- Pierwszą i najbardziej oczywistą cechą czerwonego wina jest kolor. Wina czerwone mają odcień od głębokiego, nieprzejrzystego fioletu do bladego rubinu i wszystkiego pomiędzy. W miarę starzenia się czerwonego wina jego jasne, młodzieńcze kolory zmieniają się w granat, a nawet brąz.
- Drugą cechą charakterystyczną czerwonego wina jest tanina. Wina czerwone są wytwarzane poprzez macerację soku z winogron ze skórkami i nasionami, a czasem nawet łodygami, co jest zwykle nazywane fermentacją w całym klastrze. Wszystkie te elementy kiści winogron nadają winu taniny.
- Taniny to polifenole, które nadają winu teksturę, strukturę i starzenie się. Są źródłem uczucia wysuszenia w ustach, podobnie jak czarna herbata. Czasami garbniki są uważane za dojrzałe, gładkie lub dobrze zintegrowane z winem, podczas gdy inne mogą być postrzegane jako rustykalne, zielone lub cierpkie.
- Garbniki nadają winu strukturę lub strukturę jak szkielet. Z czasem miękną, dlatego wielu uważa, że młode, taninowe wina najlepiej smakują po kilku latach leżakowania w butelce.
- Trzecią cechą charakterystyczną czerwonego wina jest szeroka gama smaków. Różne odmiany winogron wytwarzają aromaty owoców, kwiatów, ziół, przypraw i ziemistych właściwości. Na przykład Pinot Noir ma zwykle nuty malin, wiśni i runa leśnego, podczas gdy Cabernet Sauvignon zazwyczaj zawiera nuty czarnej porzeczki, lukrecji i mokrego żwiru.
- Te smaki i aromaty nie są dodawane do wina, a raczej odzwierciedlają wyjątkowe właściwości organoleptyczne wina, pochodzące ze związków organicznych, które zwykle występują w kwasach i skórkach winogron. Charakterystyka wina czerwonego różni się od wina białego ze względu na rodzaj winogron i kontakt ze skórkami podczas maceracji i fermentacji.
- Czwartą cechą czerwonego wina jest kwas. Kwas jest podstawowym składnikiem wina; działa konserwująco, zapewnia świeżość i strukturę. Podczas degustacji czerwonego wina kwaskowatość jest postrzegana jako cierpkość i kwaskowatość, które równoważą słodycz i gorycz lub składniki taninowe. Wino czerwone ma kilka rodzajów kwasów, choć głównymi są winowy i jabłkowy.
Znane szczepy i rodzaje wina czerwonego:
Cabernet Franc
Smaki: fiołki, jagoda, ziemia, czarna oliwka, kawa Wraz z Cabernet Sauvignon i Merlot, Cabernet Franc jest częścią podstawowej triady mieszanki, która stanowi większość czerwonych win z mieszanki Bordeaux (i Meritage) produkowanych w Stanach Zjednoczonych. Sam Cabernet Franc jest bardziej taninowym, ziemistym kuzynem Cabernet Sauvignon. W cieplejszych miejscach poza Europą najbardziej charakterystycznymi cechami są czyste nuty fiołków i jagód, a dojrzałe taniny często niosą w sobie zapach świeżo palonej kawy. Jest produkowany (choć rzadko etykietowany) jako odmiana w Chinon, Bourgueil i Saumur-Champigny, gdzie jest twardy i garbnikowy i może wywoływać surową mineralność. W Pomerol i Saint-Émilion występuje w mieszankach z Merlotem, dodając pikantną, cierpką, czasem miętową nutę.
Cabernet Sauvignon
Smaki: papryka, zielona oliwka, zioła, liść czarnej porzeczki, czarna wiśnia Cabernet Sauvignon, główny składnik wielkiego Bordeaux i charakterystyczny szczep doliny Napa, jest uprawiany na całym świecie, ale rzadko osiąga wielkość. Dojrzewa późno i może być dość zarośnięty, a nawet roślinny w chłodniejszych regionach klimatycznych, takich jak Chile. W Bordeaux i Toskanii jest prawie zawsze mieszany w celu zmiękczenia intensywnie ściągających tanin. Styl Napa jest gęsty, fioletowo-czarny, dżemowy i smakuje porzeczkami i czarnymi wiśniami. Gęsty i dojrzały, pokryty drogimi nowymi zapachami i smakami dębu, niemal samodzielnie stworzył fenomen kultowych winnic. W Waszyngtonie najlepszy Cabernet przekracza granicę między dojrzałością kalifornijskich wersji a niuansami ziołowymi, liściastymi i oliwkowymi smakami wspaniałego Bordeaux.
Gamay
Smaki: truskawka, malina, wiśnia Winogrona Beaujolais Gamay są często pijane dość młodo i wykazują jasne, pikantne, owocowe smaki truskawek, malin i czereśni. Młody Gamay, wykonany metodą zwaną maceracją węglanową, ma delikatny musujący zapach i wyraźny zapach bananów. Najbardziej znanym przykładem jest Beaujolais Nouveau, wypuszczana każdego roku tuż po zbiorach.
Grenache / Garnacha
Smaki: przyprawa, wiśnia Stare wino Grenache produkuje jedne z najlepszych win czerwonych zarówno w Hiszpanii, jak i Australii i jest ważnym składnikiem Châteauneuf du Pape, Gigondas i Côtes du Rhône we Francji. Winogrono wcześnie dojrzewające, ma tendencję do wysokiego alkoholu i niskiej kwasowości. W najlepszym przypadku tworzy bardzo owocowe, pikantne wina o wyrazistym smaku, przypominające nieco łagodniejszą, mniej intensywną wersję Syrah.
Malbec
Smaki: wiśnia, przyprawa Malbec, jedno z mieszanych winogron z Bordeaux, zyskało popularność w Argentynie, gdzie wytwarza pikantne, cierpkie czerwone wina, które dobrze dojrzewają w nowych dębowych beczkach. Gdzie indziej pozostaje drobnym graczem, chociaż kilka odmian Malbeców jest produkowanych w Kalifornii i Waszyngtonie.
Merlot
Smaki: arbuz, truskawka, wiśnia, śliwka Merlot to Chardonnay czerwonych, łatwe do wymówienia, łatwe do polubienia, przyjemne i wszechstronne, ale w większości pozbawione własnego merytorycznego charakteru. Wielkim wyjątkiem jest Chateau Pétrus, gdzie stanowi 95 procent mieszanki. Odmiana Merlot zyskała popularność w latach 90-tych, ale zbyt wiele mdłych, wodnistych i drogich Merlotów oderwało kwitnienie od róży. Poza Bordeaux najlepiej smakuje w stanie Waszyngton, gdzie pięknie dojrzewa i tworzy pełne, mocne wina, które mogą dojrzewać przez dekadę lub dłużej.
Nebbiolo
Smaki: śliwka, ciasto wiśniowe, smoła Główne grona Barolo, Barbaresco i Gattinara (wszystkie produkowane w regionie Piemontu we Włoszech), Nebbiolo bez wątpienia należy do wielkich czerwonych win świata, ale okazały się prawie niemożliwe do uprawy nigdzie indziej. Wersje kalifornijskie, pomimo dziesięcioleci wysiłków, pozostają lekkie, cienkie i zwyczajne.
Pinot Noir
Smaki: Liść pomidora, korzeń buraka, blada wiśnia, jeżyna, cola, śliwka Pinot Noir to winogrono, które winiarze uwielbiają. Jest najpiękniejsza, najseksowniejsza, najbardziej wymagająca i najmniej przewidywalna. Wzorem dla wspaniałego Pinot Noir jest burgund, ale nawet tam winogrono jest lekkie, kruche i podatne na uporczywe zachwaszczenie