Opis
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.
Twój koszyk jest pusty
Twój koszyk jest pusty
Nie bez powodu w każdym regionie uprawy winorośli na świecie uprawia się białe wina. Dzięki setkom ich odmian, każdy z wielu rodzajów białego wina prezentuje bogactwo zapachów, widoków i smaków nieporównywalnych z innymi napojami.
Jakie są różne rodzaje białego wina?
Nasz przegląd białych win ma zmienić takie nieporozumienia. Od codziennych ulubionych odmian po niszowe odmiany, których nawet eksperci od białego wina nie znają dokładnie, zebraliśmy podsumowanie głównych rodzajów białego wina, a także tego, czego szukać w kieliszku i co do nich dobrać. .
Kiedy większość ludzi myśli o białym winie, zazwyczaj wyczarowuje zapachy, smaki i cechy jednego z jego podstawowych odmian: chardonnay .
Chardonnay to modelowa odmiana znajdująca się na szczycie listy białych win. Pochodzi z legendarnych francuskich regionów Burgundii. Zielone winogrono rośnie dziś powszechnie, ale kwitnie też w chłodniejszych klimatach, takich jak północno-zachodni Pacyfik, Nowa Zelandia i RPA. Niektóre z najpopularniejszych obecnie chardonnay uprawiane są w Napa i Sonoma Valley, łatwo dostępnych zarówno dla zapalonych, jak i początkujących miłośników białego wina.
Obecnie produkcja Chardonnay polega na wielu modyfikacjach fermentacji, aby złagodzić naturalną kwasowość i uzyskać delikatniejsze, jedwabiste nuty. Najbardziej widoczna jest metoda fermentacji mlekowej, która jest odpowiedzialna za dodanie zauważalnie lekkiego i kremowego posmaku chardonnay. Wiele osób porównje nawet smak tego białego wina do masła lub toffi.
W winach chardonnay można doszukiwać się posmaku zielonego jabłka, cytryny, ananasa i selera, uzupełnionego cukierkowym kokosowym lub karmelowym wykończeniem. Chardonnay mogą wpadać też w słodszą lub bardziej suchą stronę, w zależności od rodzaju, chociaż ich wyjątkowe wykończenie pomaga zapobiegać nadmiernemu spłaszczeniu lub charakterowi deserowemu.
Innym popularnym typem białego wina, znanym na całym świecie, są rieslingi, które oferują różnorodne profile smakowe mogące zaspokoić gusta prawie każdego smakosza wina. Ta odmiana białego wina występuje w wielu formach, od późno zbieranych słodkich odmian Mosel Valley po ich bardziej suche i rześkie odpowiedniki rieslinga we Francji i stanie Waszyngton.
Winogrona Riesling są bardzo aromatyczne i można nimi manipulować w celu uzyskania cierpkiej dojrzałości lub trzymać na winorośli, aby uzyskać bardziej wyrafinowane, trwalsze wykończenie. Tak czy inaczej, rieslingi zachowują ostrą, wysoką kwasowość i świeżość, niezależnie od tego, czy są słodkie, czy wytrawne.
Rieslingi są przeważnie słabsze, nie zawierają dużo alkoholu. Najlepiej radzą sobie bez dużej fermentacji lub wpływu dębu podczas procesu dojrzewania, co sprawia, że jest to nieco inna odmiana białego wina, ponieważ można je zbierać, butelkować, a następnie pozostawić do dojrzewania bez skomplikowanych procedur.
W tym typie białego wina znajdziesz nuty miodu, limonki, moreli, zielonych jabłek i minerałów ziemi. Im starsza butelka, tym bardziej sucha i głębsza jest barwa, ponieważ riesling szybko dojrzewa na winorośli i nie może w pełni rozwinąć naturalnie złożonych smaków. Podawaj riesling po schłodzonej stronie, w temperaturze od 8 do 10° C.
Pinot grigios i pinot gris to ta sama odmiana winogron wyhodowana z tej samej mutacji winogron. Podwójne nazewnictwo wynika jedynie z uwarunkowań językowych. Włosi uprawiają i nazywają grigio, podczas gdy Francuzi - nazywali go skróconym gris . Odmiana pinot grigios jest młodszym kuzynem podobnie nazwanego pinot noir , niezwykle popularnego czerwonego wina. Oba niosą uzupełniające się nuty zapachowe - wytrawne, drzewne, a nawet kwiatowe. Co ciekawe, winogrona pinot grigio i pinot gris mają mglisty szaro-fioletowy kolor - zaskakujący akcent jak na białą odmianę wina, która nawiązuje do swojego czerwonego pochodzenia.
Pinot grigios mają wyraźnie cięższą konsystencję w porównaniu do innych białych win. Łyk sprawi, że Twój język będzie bardziej tłusty, aksamitny, najlepiej opisywany jako tłusty. To cięższe ciało niekoniecznie oznacza cięższy napój, ponieważ grigios i gris nadal zawierają lekkie, jasne nuty, z których słyną białe wina. Ci, którzy lubią wina cięższe z nieco mniej owocową paletą, docenią pinot gris . Typowy kieliszek będzie miał nuty cytryny, białej nektarynki, goździków i imbiru. Podawaj pinot gris i pinot gris „na zimno”, około 8°C.
Kontynuując rodzinę pinot, kolejnym na liście białych win jest pinot blanc. Ta odmiana białego wina, znana w swoim rodzinnym regionie Alzacji we Francji i sąsiedniej Austrii, Włoszech i Niemczech, należy do najbardziej wytrawnych.
Różnica w smaku w przypadku tego rodzaju białego wina jest kluczowym wyznacznikiem. Mimo że wciąż niewiarygodnie lekkie, Pinot Blanc zawierają wyraźne piżmo, zarówno na nosie, jak i na języku. Najlepsze Pinot Blanc również będą miały orzechowe nuty. Ich średnie ciała nie przytłaczają jednak wyjątkową mieszanką ciężkich i lekkich smaków. Znajdziesz kieliszek pinot blanc z kawałkami gruszki, cytryny i żółtego jabłka zmieszanego z anyżem gwiazdkowym, orzechami włoskimi, jabłonią i ściółką.
Pinots blancs finiszują z lekko kwaśną nutą ze względu na stabilny poziom kwasowości. Starzenie w beczce dębowej może to złagodzić, co jest konwencjonalnym zabiegiem w blancach pinot ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Argentyny. Lżejsze wersje, które podkreślają owocowe i kwaśne nuty, pozwolą jednak pominąć dojrzewanie w dębie.
Jest jedną z najbardziej znanych odmian winorośli na świecie. Dzięki jednym z najwyższych poziomów kwasowości i najbardziej uderzającym nutom owocowym, jednym łykiem poczujesz smak wszystkiego, od grejpfruta po świeże sadzonki traw, od kwiatów czarnego bzu po majeranek, zieloną paprykę i pomidory.
Sauvignon blanc z Nowego Świata wydają się być nieco bardziej owocowe niż te uprawiane we Francji. Ten rodzaj odmiany białego wina szczególnie dobrze dojrzewa na chłodniejszych stokach winnic Nowej Zelandii , gdzie sauvignon blanc stanowi 58 procent powierzchni winiarskiej kraju. Im młodszy blanc, tym cięższe są zielone lub ziołowe nuty - niezależnie od kraju pochodzenia winnicy. Dłuższe dojrzewanie tej odmiany daje wyraźniejsze i cięższe fale, takie jak nektarynka i brzoskwinia, które dopełniają pikantne nuty.
Ogólnie rzecz biorąc, najlepsze blanc sauvignon doskonale równoważą te dwa składniki - ziołowy z owocowym, jedwabisty z kwaśnym i intensywnie przyprawiony z szybko zakończonym. Nadal są jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych rodzajów białych win na rynku.
Aromatyczny, choć mniej znany typ wina białego. Jeśli chodzi o smak, niewiele win jest tak pikantnych i kwiatowych jak gewürztraminer. Nawet niektóre z najbardziej popularnych gatunków białych win, znanych ze swojej słodyczy, nie mogą się równać z soczystością i ogrodowym smakiem, które znajdziesz w kieliszku tego francusko-niemieckiego szlachetnego grona. Ten rodzaj białego wina ma bardzo wyraźny zestaw smaków i profili zapachowych, które czuć już podczas nalewania. To z natury aromatyczne wina, które oszukują zmysły, byś myślał, że są słodsze i mniej kwaśne niż w rzeczywistości, co daje bardzo interesujące efekty.
Do kieliszka gewürztraminera dołączone będą bukiety lawendy i róży, a następnie liczi, ananasa, truskawki a nawet ziela angielskiego.
Wina muscat mają bogatą historię, o której powinien wiedzieć każdy, kto chce poszerzyć swoją wiedzę na temat białego wina. Winogrona Muscat i Moscato są uważane za jedne z najstarszych istniejących genetycznie niezmodyfikowanych rodzajów winorośli, które rosną od ponad 3000 lat . Podobnie jak w przypadku wielu win z tej listy, rozbieżność nazw nie wynika z różnic w samych owocach, winorośli lub butelkach, ale z języka. We Francji - uważanej za ojczyznę odmiany - usłyszysz i zobaczysz „muscat” na określenie jedwabiście słodkich win z winogron muszkatołowych. We Włoszech i większości innych części świata zobaczysz „moscato”.
Moscato słynie z białego wina dzięki gładkiemu nalewaniu i ospałej słodyczy, która tańczy w ustach. Ma też jedną z najniższych zawartości alkoholu na naszej liście- od 5 do 7 procent.
Mucato / Muscat - Wino z nutami kwiatów pomarańczy, japońskiej gruszki, bzu i białych wiśni. Winogrona muscat najlepiej rosną w ciepłym klimacie, dlatego typowo uprawia się je w rejonie Morza Śródziemnego oraz w niektórych częściach Australii. Nuty kwiatów pomarańczy, japońskiej gruszki, bzu i białych wiśni budują jej słodki profil bez dużej kwasowości i resztkowego posmaku. Co więcej, białe wino Moscato będzie również dostępne w wersji musującej, z bąbelkami dodającymi element strukturalny, który świetnie wzbogaci niektóre przystawki lub dania główne.
Białe wino Semillion jest trzecim najczęściej sadzonym typem winorośli we Francji. Jednak niewielu wie o jego bogatym, złożonym profilu smakowym, niewielu próbowało go ze świeżo odkorkowanej butelki lub nawet zauważyło go w menu. Pod względem smaku, semillon niosą wyraźne nuty ziołowe, takie jak kieliszek sauvignon blanc, jednocześnie utrzymując ciało i kwasowość bliższe chardonnay. Oznacza to, że smaki zwykle dłużej pozostają na języku i podniebieniu oraz pozostawiają bardziej wyrafinowany posmak niż ten, którego doświadcza się przy pierwszym łyku. Niektórzy nawet opisują teksturę semillionu jako oleistą lub woskową, ale jej smaki są jasne. To imponująca dychotomia, którą trudno znaleźć w innych białych odmianach.
Nie pozwól, aby słowa takie jak „oleisty” zniechęciły Cię do odkrywania bogatego i wyjątkowego smaku wina semillon zarówno Starego, jak i Nowego Świata . To białe wino ma zwykle cięższy, bardziej pikantny profil smakowy niż inne wina białe. Semiliony uprawiane w ciepłych klimatach, takich jak RPA i Argentyna. Czuć w nich kawałki mango, papai i białego pieprzu. Odmiany o chłodniejszym klimacie pozwalają na utrzymanie poziomu kwasowości, smak limonki, figi i imbiru.
Dla tych, których pociągają naturalnie bujne, lekkie, kwiatowe i kwaśne cechy, tak przywiązane do białych win, viognier to raj w kieliszku . W nosie uderzają Cię perfumowane kwiatowe aromaty, które są sprężyste i przewiewne. Te nuty są wzmocnione przez pełny, owocowy smak viogniera, który uderza w podniebienie i pozostaje tam do następnego łyku. Pod wieloma względami viogniers są starszą siostrą bliźniaczką chardonnay. Oba ich początki sięgają starożytnych winnic zasadzonych przez Rzymian w różnych częściach ich imperium Europy Wschodniej i Zachodniej. Bujne, nisko wydajne winogrona viogniera były uważane za rzadsze i cenniejsze rośliny.
Viognier - Ten rodzaj białego wina jest miękki i owocowy, mniej obciążony na języku niż inne białe, ale przepełniony soczystymi smakami fiołków, gruszek, mango, wiciokrzewu i mandarynki. Ten rodzaj białego wina jest miękki i owocowy, lżejszy na języku niż inne białe, ale przepełniony soczystymi smakami fiołków, gruszek, mango, wiciokrzewu i mandarynki. Jednak z mniejszą kwasowością niż chardonnay , możesz oczekiwać, że te smaki odniosą sukces z gładkim, czystym finiszem z posmakiem zależnym od tego, czy butelka była postarzana, czy nie. Bezdębowe viogniery zachowają swój brzoskwiniowo-morelowy jasny finisz, podczas gdy te dojrzewające w dębowym łagodnym owocowo-kwaśnym zapachu dadzą korzenny półwytrawny goździkowo-waniliowy finisz.
Kieliszek cortese to idealne białe wino do popicia po długim dniu. Jest rześki, cierpki, strukturalny i aromatyczny, uderzający w zaokrąglone nuty ziół, piżma i owoców. To także kolejne białe wino, które nie cieszy się taką sławą, na jaką zasługuje - być może ze względu na jego wysoce regionalne uprawy i ograniczoną liczbę winnic. Chociaż winogrona cortese należą do jednych z najbardziej plonujących istniejących winorośli, wymagają szczególnie ciepłej atmosfery, która pozwala na powolny rozwój owoców. Dzięki temu cukry winogronowe dojrzewają i wytwarzają bardziej skomplikowane smaki, a nie tylko nadają kwaśności. entacji jabłkowo-mlekowej.
Najlepsze wina cortese pochodzą z regionów Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Wino wyraźnie zielony lub słomkowy odcień, ale przy nalewaniu jest gładkie i przezroczyste, bez dużej ilości musów i pęcherzyków. Cortese zawiera wszystkie smaki białego wina, zawierające aromaty limonki, banana, marakui, ściółki i dymu z ogniska. Kończą się kwasowością, a wszystko to z powodu lepkości wina i niemal tłustego odczucia w ustach. Za każdą butelką białego wina kryje się historia, a za każdym łykiem nowy świat. Zacznij ich doświadczać już dziś.
Kraj | Niemcy |
Region - Niemcy | Rheingau |
Zawartość alkoholu | bezalkoholowe |
Wytrawność | półwytrawne |
Szczep |
|
Pojemność butelki | 750ml |
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.
Wino odbierzesz osobiście w naszym punkcie w Warszawie przy ul. Jagielskiej 61B lub za pośrednictwem upoważnionego kuriera.
Gwarantujemy solidne przygotowanie paczki do transportu.
Płatności w naszym sklepie obsługuje sprawdzony i bezpieczny system przelewy24.
Istnieje również możliwość zapłaty przelewem tradycyjnym. Wystarczy wybrać odpowiednią opcję podczas zakupu wina w naszym sklepie online.
Czy zdarzyło Ci się usiąść, nalać sobie kieliszek wina i poczuć zapach mokrej gazety lub zapleśniałej piwnicy? A może zakręciłeś kieliszkiem wina i zauważyłeś, że pachnie nieprzyjemnie lub zupełnie niczym? Jeśli tak, prawdopodobnie wino było „skażone” korkiem.
Wino słomkowe (nazywane również słonym bądź rodzynkowym – deserowym) to wino produkowane z winogron suszonych na słomianych matach. Gdy owoc wysycha, jego naturalny cukier koncentruje się. Ponieważ nie znajdują się już na winorośli, zachowują również kwasowość, dzięki czemu powstałe wina zachowują...
Australijski producent 19 Crimes stworzył etykiety swoich win, które za sprawą aplikacji Living Wine Labels, „ożywają”. Wystarczy pobrać aplikację na telefon, skierować go na etykietę wybranego wina i obejrzeć! Obejrzyj nasz film odkrywający historię Michaela Harringtona.
Do baru w lobby luksusowego londyńskiego hotelu Ritz podchodzi dwóch dżentelmenów we frakach.- „Poproszę dwa kieliszki szampana Grande Cuvée” – przekazał prośbę barmanowi pierwszy.Nieco zmieszany barman po chwili odpowiada:
Święta już za pasem, niedługo rozpoczniemy przygotowania i świąteczne zakupy. Na naszych wigilijnych stołach, oczywiście oprócz dań, nie powinno zabraknąć odpowiednio dobranego wina. Pragnąc pomóc zaoszczędzić Wasz czas w wyborze odpowiedniego wina na Święta Bożego Narodzenia, stworzyliśmy listę,...
W ciągu ostatnich kilku lat możemy zaobserwować niesamowity wzrost znaczenia chińskiego wina na rynku światowym. Kraj ten już wyprzeda wiele klasycznych regionów winiarskich (pod względem produkcji), zajmując dziewiąte miejsce na świecie (dane z 2018 r.).
Istnieją pewne mity na temat picia wina w ciąży. Przykładowo niektórzy uważają, że picie czerwonego wina w ciąży zwiększa poziom żelaza i poprawia morfologię krwi. Tymczasem, badania naukowe potwierdzają, że picie nawet małej ilości alkoholu w ciąży, może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka w...
Qvevri – serce trwałej tradycji Produkcja wina w Gruzji liczy ponad 8 000 lat. Według dowodów archeologicznych pierwsze gruzińskie wina były produkowane i przechowywane w naczyniach glinianych zwanych qvevri (lub kvevri). Qvevri to najważniejszy i najbardziej znany sposób produkcji wina w Gruzji, który...
Włoski producent win Azienda Agricola posiada wiele winnic. Jedną z nich jest Monte del Frà, położona na morenowych wzgórzach Custozy.
W okresie świątecznym najprawdopodobniej wzrasta spożycie alkoholu. Białe, czerwone czy musujące - nie ma dyskryminacji, jeśli chodzi o świętowanie z rodziną i przyjaciółmi. Ale niektóre wina są lepsze od innych na toast podczas luksusowego świątecznego obiadu lub kolacji. Najbardziej oczywistym...
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.
Zapoznaj się z polityką cookies