Wina bezalkoholowe
Istnieją różne rodzaje wina bezalkoholowego. Wino bezalkoholowe może czasami być po prostu sokiem winogronowym przebranym za wino, podczas gdy wino dealkoholizowane jest zwykle używane w odniesieniu do wina, z którego usunięto alkohol. Więc co to dokładnie oznacza dla nas jako konsumentów? Istnieje kilka różnic w smaku, a także w sposobie wytwarzania win bezalkoholowych.
Wino nie zawierające alkoholu / 0% alkoholu
Wino bezalkoholowe zawsze będzie najbezpieczniejszym wyborem, jeśli nie masz pewności, którą alternatywę wybrać. Jeśli produkt jest sklasyfikowany na butelce jako bezalkoholowy lub zawierający 0% alkoholu, możesz być pewny, że absolutnie nie ma alkoholu i że jest on bezpieczny dla wszystkich (nawet dzieci).
Wina bezalkoholowe nie mają takiego samego profilu smakowego jak wina gorzkie, ponieważ winogrona nigdy nie były sfermentowane, nawet jeśli używane są tradycyjne winogrona - takie jak Shiraz, Chenin i tym podobne. Proces fermentacji przekształca naturalne cukry obecne w winogronach w alkohol, co powoduje, że wino jest mniej słodkie, a także tradycyjne smaki, które znamy i kochamy. Ponieważ wina bezalkoholowe są produkowane bez fermentacji winogron, efekt końcowy jest zwykle nieco słodszy niż w przypadku tradycyjnych win, jednak niektórzy producenci win bezalkoholowych usuwają część cukru, co powoduje, że produkt jest mniej słodki.
Wino bezalkoholowe
Wino bezalkoholowe to wino, które ma mniej niż 0,5% alkoholu. Oznacza to, że niektóre wina bezalkoholowe mogą teoretycznie być bezalkoholowe, ale niekoniecznie tak jest. Wina bezalkoholowe na ogół podlegają pewnej formie fermentacji, ale produkcja alkoholu jest przerywana przez wcześniejsze zatrzymanie procesu fermentacji lub mieszanie sfermentowanego wina z napojem niefermentowanym w celu obniżenia zawartości procentowej alkoholu.
Ponieważ wino bezalkoholowe zawiera trochę alkoholu, nie jest idealne, aby służyć abstynentom, ale można je bezpiecznie spożywać bez obawy o upicie się.W rzeczywistości, aby poczuć jakiekolwiek upośledzenie zdolności poznawczych (tj. upić się) na 0,5% winie alkoholowym, przeciętny człowiek będzie musiał wypić od 8 do 10 szklanek w mniej niż 10 minut.
Wina bezalkoholowe smakują bardziej podobnie do tradycyjnego wina, ponieważ proces fermentacji dodaje niektórych klasycznych smaków, które kojarzymy z winem, jednocześnie usuwając część cukrów. Tylko nie spodziewaj się, że nikt nie będzie w stanie odróżnić wina bezalkoholowego od tradycyjnego wina gorzkiego, ponieważ różnicę w smaku może łatwo zauważyć prawie każdy.
Wino dealkoholizowane
Wino dealkoholizowane najprawdopodobniej jest najbliższe smaku „prawdziwego” wina, jednak nie będzie smakować dokładnie tak, jak wino, przyzwyczajenie się do tego wymaga trochę czasu. Wino bezalkoholowe również zawiera mniej niż 0,5% alkoholu, ale proces jego wytwarzania różni się od opisanego powyżej procesu produkcji wina bezalkoholowego. Istnieją dwa typy wytwarzania takiego wina:
Odwrócona osmoza
Odwrócona osmoza to proces polegający na odfiltrowaniu związków zapachowych i fenoli, zanim alkohol zostanie usunięty podczas destylacji. Następnie pozostałą wodę dodaje się z powrotem do odfiltrowanego koncentratu wina. Odwrócona osmoza to kosztowny proces, który trwa do 2-4 przebiegów, aby całkowicie usunąć alkohol z wina.
Destylacja próżniowa
Ta metoda odparowuje wino, podobnie jak gotowanie, ale w znacznie niższych temperaturach, przy użyciu komory próżniowej. Carl Jung Jr. pracował nad pomysłem wydobywania alkoholu z wina. Szybko odkrył, że musiał zastosować próżnię, aby obniżyć temperaturę destylacji poniżej 35 stopni Celsjusza. Jednocześnie odkrył, że smak wina jest bardzo ulotny, znacznie bardziej niż alkohol, i że przechodzi przez chłodnicę bez kondensacji. Powodem była znacznie niższa temperatura wrzenia smaków. Alkohol pod normalnym ciśnieniem, bez próżni, wyparowuje przy ok. 80 stopniach Celsjusza, smaku wyparowują w temperaturze pokojowej. W kieliszku wyczuwalny jest zapach wina, który wyparowuje z kieliszka w normalnej temperaturze. Carl Jung zdawał sobie z tego sprawę i dlatego wynalazł urządzenie do odtwarzania tych bardzo lotnych smaków w specjalnej kolumnie aromatycznej. Po dealkoholizacji zebrane aromaty okazały się zupełnie nowe, opatentowano je w 1908 roku w Niemczech. Carl Jung Wines to dziś szczycą się produkcją jednych z najlepszych win bezalkoholowych na świecie.

Carl Jung Selection Rosé Alcohol-free

Carl Jung Mousseaux

Carl Jung Riesling Feinherb Alcohol-free

Carl Jung Cabernet Sauvignon Alcohol-free

Carl Jung Merlot Bio & Vegan Alcohol-free

Carl Jung Chardonnay Bio & Vegan Alcohol-free

Torres Natureo Muscat White Alcohol-free

Sangre De Toro Tinto Alcohol Free

Sangre De Toro Blanco Alcohol Free

Torres Natureo Syrah Cabernet Sauvignon Rose Alcohol-free

Torres Natureo Syrah Alcohol-free

Leitz Riesling Eins Zwei Zero Alcohol-free

Leitz Eins Zwei Dry Zero Rose Alcohol-free
