Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Patrice Moreux

Początki działalności francuskiego producenta win sięgają 1677 roku, kiedy Edme Corty położył podwaliny pod małą Domaine w Pouilly. André Moreux kupił swoją pierwszą winorośl w 1702 roku, ale po drugiej stronie Loary, w Sancerre. Niesamowite jest pomyśleć, że ich miłość do wina i ziemi miała trwać 300 lat historii i pochodzić przez 12 pokoleń.

Te początki wyjaśniają dziś obecność w nazwie Pouilly-Fumé, a dokładniej les loges, a także w Sancerre w Chavignol. Te dwie królewskie nazwy Sauvignon Blanc połączyło w 1955 roku małżeństwo Jeannine Corty i Raymonda Moreaux, bezpośrednich potomków Edme i André. W prezencie ślubnym rodzice podarowali im 4,5 hektarową działkę winnic na zboczu wzgórza - Loge Aux Moines.

Ta działka jest częścią pierwotnej winnicy Pouilly i była faktycznie pierwszą uprawianą winnicą w apelacji benedyktynów z XI wieku. Byli winiarzami swojego wieku, wielkimi zielarzami, mieli bezpośredni związek z naturą i szybko zrozumieli, że to miejsce jest idealne do uprawy winorośli.

Skierowany na południe, z widokiem na Loarę, korzysta z pierwszych promieni słonecznych, więcej ciepła w ciągu dnia, a także wyjątkowego terroir, 100% marla kimerydowego, o słabej urodzajności, gdzie stężenie wapienia jest najwyższe w Pouilly. Dlatego w ich oczach było to naturalne miejsce do sadzenia winorośli.

Patrice Moreux, jedyny syn Jeannine i Raymonda, otrzymał klucze do domu w 1979 roku. Chciał zachować, ulepszyć i rozbudować swoje dziedzictwo. W 1996 roku jego ciekawość i pasja do wina zaprowadziły go do nowego, ale nie tak innego miejsca - „Domaine des Vingtinières”.

Ta winnica w Prowansji, w samym sercu nazwy Côte de Provence, otoczona górami Maures, korzysta z mikroklimatu i wyjątkowego terroir, składającego się z czerwonej ziemi i skał, zwanych powszechnie „płaskowyżem permskim”. To również jest obszar przeznaczony do uprawy winorośli.

Dziś ta wspaniała historia jest kontynuowana wraz z synami - Arnaudem i Julienem Moreux - którzy pracują odpowiednio w rodzinie Domaine od 2009 i 2011 roku.

W każdej butelce z winnic Patrice Moreux można zasmakować przede wszystkim pasji, wiedzy i nieustannego poszukiwania prawdy, filozofii, w której królową jest natura, nie pozostawiając miejsca na jakiekolwiek ingerencje chemiczne czy zewnętrzne drożdże. Wszystkie fermenty są naturalne, a wina powstają z największym szacunkiem dla ich terroir.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony fracuskiego producenta win Patrice Moreux.