Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Ortega Ezquerro

Ortegas to jedna z tych rodzin cosecheros, którym udało się przystosować do współczesności, zachowując swoją filozofię jakości i rzemiosła w swoich winach oraz dostosowując się do dzisiejszej enologii.

Historia Ortegi Ezquerro zaczyna się od Quintína Ortegi, który zasadził pierwszą rodzinną winorośl w 1896 roku. Na tym etapie ich ojciec założyciel był skromnym beczkarzem z ambicjami, który oprócz produkcji beczek do leżakowania i transportu wino, postanowił pójść o krok dalej i posadzić kilka winorośli. Później odnowił starożytną piwnicę z winami, aby przekształcić ją w winiarnię, w której robił i dojrzał wino dla swojej rodziny.

Wiele lat minęło do dnia dzisiejszego, w którym prawnuk Quintína Ortegi, Carmelo Ortega, obecna głowa rodziny, również kieruje winiarnią i jest odpowiedzialny za prowadzenie jej właściwą drogą. Chcąc ewoluować i ulepszać, Carmelo rozpoczął nowy projekt z ambitnymi celami enologicznymi i jasno określonym celem, a mianowicie nadać winom z ich Pedriza wartość, na jaką zasługują, i pozycjonować koncepcję na rynku, przy wsparciu solidnej nowoczesnej marki, która spełnia wymagania jakościowe obszaru o nazwie pochodzenia, w którym się znajdują, nie zapominając o ich początkach jako „wino wiejskie”.

Tudelilla to miejscowość położona w samym sercu obszaru objętego nazwą pochodzenia Rioja (DOCa Rioja), w części znanej jako Rioja Baja, 37 km na północny wschód od stolicy regionu Logroño, na wysokości 545 m npm. Jego gleba jest bogata pod względem edafologicznym, z niską zawartością materii organicznej, profilem gliniasto-wapiennym i niezwykle dużą ilością małych i średnich kamyków, które nadają glebie szczególne cechy uprawy winorośli, tworząc „vino de pueblo” lub wino wiejskie.

Tudelilla ma długą tradycję winiarską ze starożytnymi winnicami, w których winorośle są uprawiane w tradycyjnym kształcie kielicha, i innymi nowszymi plantacjami opartymi na bardziej nowoczesnych technikach uprawy winorośli, w których winorośle są uprawiane wzdłuż szpaler. Istnieje również długa lista byłych „cosecheros”, pracowników, którzy kiedyś wytwarzali wino na własny użytek, a później zaczęli produkować na sprzedaż luzem, a ostatecznie w butelkach. Dziś Tudelilla w pełni wykorzystuje potencjał, który rozwinął się przez lata i oferuje światu winiarskiego wyjątkowe wina i krajobrazy winnic.

La Pedriza to nie tylko dzielnica lub obszar rolniczy Tudelilli, ze stuletnimi winoroślami o sprawdzonej jakości, La Pedriza jest koncepcją samą w sobie. Duża liczba kamyków w glebie powoduje wyraźnie rozpoznawalne osobliwości w winogronach, starożytnych garnachach i głębokich tempranillos. Obszar ten obejmuje około 700 hektarów zarośli, pól migdałowych i winnic, z których wszystkie są osłonięte pobliskimi górami, które tworzą autentyczne osobliwości klimatyczne, takie jak zmniejszone ryzyko mrozu i kontrolowany poziom wilgotności latem. Ten zestaw cech i czynników wraz ze specyfiką gleby (kamyki, niska materia organiczna) tworzy unikalny mikrokosmos uprawy winorośli, który pozwolił stworzyć producentowi „wiejskie wino”, którego szukali i które z dumą definiują jako takie - wino z Tudelilla.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony portugalskiego producenta win Ortega Ezquerro.

Kup wina od portugalskiego producenta Ortega Ezquerro w naszym sklepie internetowym.