Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Graham's Port

Historia dwóch rodzin na przestrzeni trzech stuleci. Od prawie dwustu lat W&J Graham’s jest niezależną firmą rodzinną znaną z produkcji najlepszych win porto.

Graham's zawsze był pionierem. Graham's była jedną z pierwszych firm portowych, która zainwestowała we własne winnice w portugalskiej dolinie Douro w 1890 roku i obecnie znajduje się w czołówce innowacji w technikach produkcji wina. Obecnie pięciu kuzynów z Symington jest współodpowiedzialnych za każdy aspekt firmy i osobiście produkuje wina Graham’s. Oni również byli związani z Portem i Douro od wielu pokoleń, a ich przodkowie sięga połowy XVII wieku.

William i John Grahamowie założyli swoją firmę w Porto w północno-zachodniej Portugalii, aby handlować tekstyliami. W 1820 roku przyjęli dwadzieścia siedem baryłek portu jako spłatę długu. Dwaj bracia postanowili wtedy poświęcić swoją energię na produkcję najlepszych win porto z Doliny Douro i tak narodził się dom Graham’s Port. Rodzina Grahamów prowadziła już rozległe interesy za granicą, zarówno w rodzinnej Szkocji, jak i w Indiach.

Pierwsze zbiory Grahama należące do rodziny Symington były niezwykle pomyślne, a Graham's 1970 Vintage Port został ogłoszony. Wiele osób uważa, że rok 1970 jest jednym z najwspanialszych win tamtego wieku.

Prawie sto lat po tym, jak ich przodek, AJ Symington, opuścił Graham's, aby rozpocząć samodzielną działalność jako producent porto, relacje rodziny z domem Port zatoczyły pełne koło.

Oprócz innych marek portowych należących do tej samej rodziny, Graham’s jest jedyną pozostałą firmą należącą do jednej rodziny w Wielkiej Brytanii. Gwarantuje to, że każdy aspekt tworzenia Graham’s Ports jest kontrolowany i starannie pielęgnowany.

Podejrzewa się, że dwóch handlarzy winem w XVII wieku badając dolinę Douro w Portugalii odkryło opata klasztoru Lamego, który na początku fermentacji dodawał do swojego wina spirytus winogronowy, aby zachować jego słodycz. To było embrionalne porto.

Postanowili zastosować tę metodę „fortyfikacji”, aby zachować swoje wina na długą morską podróż do Anglii. Wino to wzięło swoją nazwę od miasta, w którym mieli swoją bazę handlarze: Oporto (Porto), skąd do dziś jest wysyłane w świat.

Porto jest nadal produkowany w ten sposób, poprzez celowe przerywanie fermentacji moszczu (lub soku) winogronowego poprzez dodanie klarownej spirytusu z winogron zwane jaguardente, ogólnie określanej jako „brandy”. Pozwala to zachować dużą ilość naturalnych cukrów zawartych w winogronach, nadając Portowi charakterystyczną słodycz i bogactwo.

Winogrona używane do produkcji porto muszą być uprawiane w górzystym regionie Górnego Douro w północnej Portugalii, pierwszym na świecie oficjalnie wyznaczonym regionie winiarskim w 1756 r. Ten chroniony region jest jedynym miejscem na świecie, w którym można wyprodukować autentyczne porto.

Douro to prawdopodobnie najbardziej wymagający region uprawy winorośli na ziemi. Górzysty teren i strome, kręte doliny tworzą kalejdoskop mikroklimatów, z których każdy produkuje wyjątkowe wina. Rezultatem jest duża złożoność i równowaga.

Graham's jest właścicielem pięciu górzystych winnic, które znajdują się w różnych częściach najlepszych obszarów winiarskich regionu Douro. Każda nieruchomość ma maksymalną klasyfikację „A”. Znaczna część pierwotnej dzikiej flory została celowo pozostawiona w nienaruszonym stanie wśród winorośli na tych posiadłościach, aby zachować rodzimą różnorodność biologiczną, która według Grahama przyczynia się do produkcji win o bardziej wyjątkowym i silniejszym wyrazie tego terroir.

Opuszczając Porto, kierując się na wschód w górę rzeki Douro, mijasz pasmo Marão, które wznosi się do 1400 metrów od przybrzeżnych równin. Po drugiej stronie tych gór wkraczasz w inny klimat. Chroniony przed wpływem Oceanu Atlantyckiego region ten (znany jako Trás-os-Montes lub „Za górami”) staje się w coraz większym stopniu śródziemnomorski. Temperatura w dolinie Douro zimą spada poniżej zera, a latem stale przekracza 35 ° C.

Te trudne warunki są w rzeczywistości idealne do produkcji win o dużej mocy i koncentracji. Każdego roku winorośl zmaga się z żywiołami i konkurencyjną roślinnością. Przez większość lat triumfują, wytwarzając zwarte kiście małych winogron o grubej skórce, pełne smaku i dojrzewające do perfekcji.

Douro jest podzielone na trzy podregiony różniące się opadami deszczu, składem gleby i ogólną topografią. Są to Baixo Corgo, Cima Corgo i Douro Superior: te dwa ostatnie są najważniejsze dla produkcji najwyższej jakości portów. Douro jest również domem dla autochtonicznych odmian winorośli, których charakterystyczna intensywność i odporność sprawiają, że są one nieodłącznym elementem produkcji Porto. Istnieje 116 odmian (49 białych i 67 czerwonych) oficjalnie dopuszczonych przez Douro and Port Wine Institute (Instituto do Vinho do Porto e do Douro, IVDP), chociaż w rzeczywistości tylko niewielka ich część jest powszechnie uprawiana.

Znaczna część Douro jest wyjątkowo niedostępna, a winnice muszą być wykute w stromych zboczach gór. Od wieków tarasy z kamiennymi murami były budowane ręcznie: niektóre z tych górskich winnic są tak strome, że na każdym tarasie jest tylko jeden rząd winorośli. Te starożytne tarasy pozostają dramatycznym i pięknym elementem krajobrazu Douro i przyczyniły się do wpisania go na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2001 roku.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony portugalskiego producenta win Graham's Port.

Kup wina od portugalskiego producenta Graham's Port w naszym sklepie internetowym.