Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Dante Rivetti

Rodzina i ziemia. Korzenie roślin i ludzi.
Te ze szlachetnej rzymskiej rodziny Naevia, która dała swoją nazwę małemu miasteczku Neive, ale także z rodziny Rivetti, która mieszka i pracuje w Neive od połowy XIX wieku. Najpierw „Pinin”, potem Dante. Ten ostatni zarządza rodzinnym majątkiem od drugiej połowy lat 70. XX wieku, kiedy to po raz pierwszy przyjął imię Dante Rivetti. W przypadku tej winnicy Bricco di Neive etykieta to nie tylko kwestia tego, jaką nazwę umieścić na butelce. To poczucie obowiązku, aby poprzez jego wina w pełni wyrazić klasyczne odmiany Piemontu.

Wina wytwarzane z winogron, które są tutaj w domu, i nie bardziej niż te z Rivettis, jeśli weźmie się pod uwagę, że rosną tuż obok samego wiejskiego domu, w którym mieszka rodzina. Dla piwnicy Dante Rivetti żywe wino to nie tylko jego robienie.

Tutaj wszystko jest pielęgnowane i kwitnie. Wraz ze swoim personelem, Ivan Rivetti opiekuje się winiarnią, wspomagany przez „naukowca winiarza” Donato Lanati ze słynnego centrum badawczego Enosis Meraviglia. Połączenie innowacji technicznych i wiedzy dawnych czasów.

Wino rodzi się w winnicy i „rośnie” w winnicy.
W przypadku win czerwonych łodygi są zwykle usuwane z gron podczas miażdżenia winogron. Fermentacja w ściśle kontrolowanej temperaturze odbywa się za pomocą tradycyjnego systemu przetłaczania moszczu przez zakrętkę. Następnie następuje dojrzewanie, głównie w dębowych beczkach o różnej pojemności, przez okresy różniące się nie tylko jakością rocznika, ale przede wszystkim etykietą, jaką te winogrona będą reprezentować.

W przypadku odmian białych, miękkie tłoczenie daje moszcz, który podlega powolnej fermentacji, idealnej dla zachowania świeżego aromatu i typowej owocowości winogron. Winnice są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach i są stale kontrolowane przez Dantego. Z jego krajem - niektórzy mogą powiedzieć, że jest szorstki - żadna niedoskonałość nie może przejść niezauważona w pracy, która jest wykonywana wyłącznie ręcznie.

W rzeczywistości Dante spędza większość czasu w winnicach, z których jest tak dumny, dzięki czemu są tak zadbane jak zadbany ogród. Zimowe i zielone przycinanie to kroki, które śledzi najściślej, wymieniając opinie i ciesząc się rozmową z przyjaciółmi i ekspertami, których zabiera ze sobą, aby pomóc.

Piemont to jeden z najbardziej hojnych regionów na świecie pod względem jakości i różnorodności swoich win. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest klimat i bogate podłoże wynikające ze szczególnego położenia geograficznego Langi i Roero, które leżą na południu regionu w ostoi Alp Nadmorskich i Apeninów Liguryjskich. Te dwa obszary są rozdzielone rzeką Tanaro: wzgórza Roero stoją na północ od rzeki, a Langhe na południu. Nazwa Langhe ma celtyckie pochodzenie i oznacza „języki (po włosku) ziemi”. Odnosi się do faktu, że wzgórza mają wydłużony kształt o bardzo stromych zboczach i zwykle biegną równolegle do siebie, tworząc głębokie, wąskie doliny.

W połączeniu ze szczególnym łagodnym klimatem kontynentalnym, charakteryzującym się dobrze określonymi porami roku, tworzy to różnorodność mikroklimatów, które zapewniają wyjątkowe, różne wina z każdego rocznika.

Podczas dojrzewania winogron ostre wahania temperatury między nocą a dniem zwiększają koncentrację smaków w skórkach i powodują równowagę między składnikami owocu, co daje wina o doskonałej strukturze i długim okresie przydatności do spożycia, które są również łatwe w obróbce.

Geologicznie, początki składu litej, zwartej gleby sięgają epoki miocenu około 16 milionów lat temu, kiedy morze zaczęło się cofać. Zawiera glinę, margiel wapienny, margiel niebieskawy, tufę, piasek i kredę siarkową, a w tej tak zwanej „białej glebie” winorośl produkuje winogrona, które nadają pełnowartościowe czerwienie i ogólnie wina o doskonałej finezji, strukturze i elegancji.

Kup wina od włoskiego producenta Dante Rivetti w naszym sklepie internetowym.