Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Cave de Ribeauville

Cave de Ribeauvillé obejmuje jedną winnicę o powierzchni 235 hektarów z 8 Grands Crus i wieloma glebami o dużej wartości. Całą powierzchnią zarządza karta jakości, która gwarantuje ścisłą kontrolę plonów, zrównoważony wzrost winnic, a nawet upraw ekologicznych i ręczne zbiory.

Ten wybór ze względu na jakość pozwala na sortowanie najlepszych winogron, które są transportowane w małych wagonach elewatorowych do pras, bez żadnego pompowania lub przenoszenia. Soki po prostu wpływają do kadzi pod wpływem siły grawitacji. Ta unikalna w Alzacji metoda pozwala zachować wszystkie walory aromatyczne każdej odmiany. Wina odzwierciedlają bogactwo i różnorodność gleb alzackich. Są czyste, proste i szczere, o przyjemnej świeżości i intensywności aromatycznej.

Rolnictwo organiczne

Dla Jean, w 1999 roku, organiczność stała się logiczną kontynuacją kulturowych i fabularnych wysiłków, mających na celu znalezienie najlepszego wyrazu terroirów. Zainicjował to podejście, starając się pogodzić zarówno ekspresję terroirów, jak i jakość środowiska. Istotnie, bogactwo dzikiej przyrody i jakość krajobrazu miały dla niego ogromne znaczenie. Tylko ekologiczne winiarnie mogą pogodzić rolnictwo z naturą. W kolejnych latach do procesu dołączyli Bernard Bagy, Fabrice Guyot, Guillaume Kester i Hubert Heinrich. Obecnie ponad 18 hektarów jest uprawianych w rolnictwie ekologicznym. Identyfikowalność jest pełna i certyfikowana przez Ecocert, aby zagwarantować konsumentom poszanowanie procesów ekologicznych.

Bogactwo terroirów i odmian winogron

Różnorodność gleb jest bardzo ważna z szeroką gamą terroirów na granicie, piaskowcu, margle, wapieniu itp. We wsiach od St Hippolyte na północy po Kientzheim na południu przez Bergheim, Ribeauvillé i Hunawihr. W tej ekologicznej winnicy obecna jest cała gama alzackich odmian winorośli, jak również Crémant, którego nie można przegapić oraz słynne Grands Crus „Rosacker” i „Schlossberg”.

Znajomość technik organicznych

Naturalna uprawa winorośli prowadzi do pełnego poszanowania jego tekstury i struktury, które tylko organizmy glebowe są w stanie zoptymalizować, winiarz jest tylko tutaj, aby towarzyszyć tej dynamice. Wdrażanie kompostu, zielonego nawozu, upraw rotacyjnych itp. Samo w sobie sprzyja tworzeniu zrównoważonego ekosystemu. Dlatego konieczne było dostosowanie tradycyjnych metod uprawy do nowoczesnych maszyn i usprawnienie wymiany między plantatorami winorośli, aby szybko ewoluować. Stosowanie herbat ziołowych, maceracji i puryn z pokrzywy, skrzypu, żywokostu, wierzby zaczęło więc rosnąć, czasem nawet dla winiarzy „nieekologicznych”. W efekcie znacznie zmniejszyło się stosowanie fungicydów i siarki. Rzeczywiście, choroby winorośli, takie jak mączniak i mączniak prawdziwy, są szczególnie zjadliwe w przypadku europejskich odmian winorośli, co sprawia, że takie zabiegi są obecnie nieuniknione. Dzięki zmniejszeniu ilości stosowanych fungicydów, stosowaniu roślin i dostosowanym praktykom gospodarczym, pożyteczna fauna i flora szybko rekolonizuje winnicę. Poza efektywnością techniczną i jakościową, podejście jest przyjemne: kwiaty, żywopłoty i drzewa zdobią teraz krajobrazy, co za przyjemność! Lepsze i głębsze zrozumienie roślin i gleby ostatecznie zachęca do pozostawienia zdrowej ziemi i gleby dla przyszłych pokoleń.

Oczywiście zbiór jest w pełni ręczny

Termin zbioru jest optymalizowany w zależności od dojrzałości winogron na każdym poletku. Zbiory trwają więc długo (często od końca sierpnia do początku listopada). Ale bez względu na ofiary, jakość winogron jest tam. Pogoda jest często zmienna, ale przy procesach organicznych ograniczenia dotyczące roczników są mniej wyraźne, ponieważ winorośl jest zdrowsza. Oczywiście zbiór odbywa się ręcznie, tak jak w przypadku prawie wszystkich procesów organicznych, a zapotrzebowanie na siłę roboczą jest bardzo ważne. Rolnictwo ekologiczne wymaga średnio 30% dodatkowego czasu pracy.

Organiczne winiarstwo… logiczne!

Każdy proces jest całkowicie poświęcony jakości winogron, tak aby dotarły do prasy w najlepszej formie i mogły uwolnić sok poprzez powolne i pełne szacunku tłoczenie. Winifikacja zapewnia maksymalny szacunek moszczowi winogronowemu, pozwalając sokowi na spokojne zdekantowanie cennego czasu i wydobycie klarownego soku. Następnie będzie fermentować we własnym tempie przez kilka tygodni lub nawet miesięcy. Dzięki doświadczeniu naszej enolog Evelyne Dondelinger, interwencje dostosowane do win ekologicznych pozwalają na optymalną ekspresję terroirów w naszych winach. Bardzo regularne degustacje wraz z winiarzami pozwalają docenić ewolucję win.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony francuskiego producenta win Cave de Ribeauville.

Kup wina od francuskiego producenta Cave de Ribeauville w naszym sklepie internetowym.