Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Anselmo Mendes

Anselmo Mendes urodził się i dorastał w Monção. To właśnie wtedy jako dziecko zapoznał się z kulturą winiarstwa i produkcji wina. Odmiana Alvarinho i produkowane tam wino od razu stały się częścią jego życia, do tego stopnia, że dziś Anselmo Mendes i Alvarinho są synonimami. Ukończył inżynierię rolno-przemysłową w 1987 r. w Instytucie Szkolnictwa Wyższego Politechniki Lizbońskiej, a sześć lat później ukończył studia podyplomowe z enologii na Uniwersytecie Katolickim. Praca jako winiarz w kraju takim jak Portugalia to odkrywanie bogatego i różnorodnego wszechświata i sprostanie poważnemu wyzwaniu: dodanie know-how, intuicji i technologii do tego, co najlepsze, jakie ma do zaoferowania przyroda.

Od Vinho Verde do Alentejo, przez Douro i Dão, wykonując „przeskoki” na Azory, Brazylię i Argentynę, Anselmo Mendes podjął ścieżkę winiarza, kultywując pasję w każdym regionie, poznając głos z każdego kraju i starając się wydobyć z każdego wina to, co najlepsze. Dziś, jako konsultant, miał na swoim koncie wiele udanych projektów z jednego końca Portugalii do drugiego i za granicą.

Anselmo Mendes rozpoczął produkcję wina z winogron Alvarinho w 1998 roku w Monção i Melgaço. Winiarnia w Dolinie Minho jest miejscem eksperymentów i badań, gdzie pasja Anselmo Mendesa do wina i regionu nabiera kształtu i smaku. To miejsce odkrywania na nowo, dzięki któremu każde wino jest wyrazem krainy w jej najwznioślejszej postaci, cechą kulturową, znakiem charakteru.

Obecnie produkuje wino z trzech odmian winorośli i w trzech regionach wyznaczonego regionu Vinho Verde: Alvarinho w dolinie Minho, Loureiro w dolinie Limy i Avesso w dolinie Douro.
Ale jego wybór to Alvarinho, w który poświęcił więcej czasu i oddał głos, starając się w pełni wykorzystać jego naturalne cechy i potencjał.

Praca Anselmo Mendesa jest rozpoznawana w Portugalii i za granicą, nie tylko ze względu na doskonałość produkowanych przez niego win, ale także za zaskakujący i konsekwentny sposób, w jaki wprowadza innowacje. Fermentacja winogron Alvarinho w drewnianych beczkach lub stosowanie tradycyjnych technik winifikacji, takich jak fermentacja na skórkach, to tylko niektóre z metod, które wyróżniają te wina na świecie.

Koncentrując się na odmianach Alvarinho, Loureiro i Avesso, Anselmo Mendes produkuje spokojne białe wina, które zdobyły już różne nagrody i wyróżnienia oraz zdobyły zaufanie najbardziej wymagających krytyków i miłośników wina na całym świecie. Oryginalny wyraz pasji zakorzenionej w przeszłości, skrystalizowanej wieloletnim doświadczeniem i know-how.

Kup wina od portugalskiego producenta Anselmo Mendes w naszym sklepie internetowym.