Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Amalaya

Amalaya była pierwszą inwestycją Donalda Hessa w Argentynie w winnice Arenal. Przedstawiał „nadzieję na cud”, plantację na nieużywanej ziemi, na której nikt wcześniej nie siał ziemi, nawet Inkowie. Amalaya to słowo, które urzekło Hessa od pierwszego dnia. Odnosi się do wyrażenia pożądania używanego przez tubylców.

Wina Amalaya
pochodzą z eksperymentu w Bodega Colomé. Pomysł polegał na znalezieniu alternatywnych odmian dla Malbec, aby stworzyć wspaniały produkt. „Jeśli mieszanki odnoszą sukces w Starym Świecie, dlaczego nie możemy ich tu mieć?” - brzmiały słowa wypowiedziane przez Donalda Hessa w 2003 roku. Wiele lat później ekspansja Colomé zmusiła go do poszukiwania wszechstronności Nowego Świata w poszukiwanie nowych win.
Bodega Amalaya jest częścią Hess Family Estates, szwajcarskiej firmy, która jest właścicielem winiarni w Stanach Zjednoczonych i Argentynie. Hess Family Estates specjalizuje się w produkcji i sprzedaży win najwyższej jakości w stałym związku ze sztuką, jedzeniem i turystyką.

Amalaya w ojczystym języku oznacza „nadzieja na cud”. Cud objawia się z serca pustyni Cafayate w mistyczny i magiczny sposób, aby zapewnić winorośl doskonałej jakości. Holistyczne koło uosabia płodność „pachamamy” lub „matki ziemi”.

Od 2010 roku Amalaya dołączyła do wielu projektów Donalda Hessa w Argentynie i wspólnie z Bodega Colomé udowodniła duże zaangażowanie i udział firmy w regionie wysokich dolin Calchaqui, w północno-zachodniej części prowincji Salta.

Amalaya to nowoczesna, praktyczna i funkcjonalna winiarnia, charakteryzująca się różnymi glebami i mikroklimatami, położona w Cafayate w Salcie. Na wysokości 1800 metrów nad poziomem morza ma zdolność produkcyjną około 1930 000 litrów na dwóch liniach; jeden do czerwonego wina w małych betonowych naczyniach, a drugi do białego wina w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Całkowita wielkość wynosi 3000 m², z czego 7 000 m3 to urządzenia chłodnicze. Wyposażona jest w komorę chłodniczą do zbioru, przenośników taśmowych selekcji winogron i kęp oraz najnowocześniejszą technologię produkcji, zaaranżowaną w nowoczesny, praktyczny i funkcjonalny sposób.
Amalaya ma dwie winnice: Las Mercedes i San Isidro. Jest tam zasadzonych 107 hektarów, a w następnych latach będzie uprawianych jeszcze sto. Uprawiane odmiany obejmują między innymi Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Tannat, Bonarda, Syrah, Torrontés i Riesling.

Produkcja wina opiera się na założeniu, że każde wino rodzi się z winnicy, wiedząc, że będzie częścią mieszanki. W ten sposób uzyskuje się wina strukturyzowane o intensywności owocowej i korzennej. Te nuty wynikają z pewnych tradycyjnych czynności wykonywanych na winorośli, różnych punktów zbioru oraz technik i technologii winifikacji premium. Fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej, naczyniach betonowych i beczkach w zależności od docelowego wina.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony hiszpańskiego producenta win Amalaya.